Zbog izraelske blokade
35

Katastrofalni nedostatak hrane u Gazi znači da su masovne smrti neminovne

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ekstremne nestašice hrane u dijelovima Pojasa Gaze već su premašile razinu gladi, a masovna smrt sada je neizbježna bez trenutnog prekida vatre i velike količine hrane u područjima odsječenim borbama, objavio je Global Hunger Monitor.

Klasifikacija integrirane faze sigurnosti hrane (IPC), na čije se procjene oslanjaju agencije UN-a, kaže da 70 posto ljudi u dijelovima sjeverne Gaze pati od najveće nestašice hrane, što je više od tri puta više od praga od 20 posto koji treba uzeti u obzir kako bi se proglasilo opće gladovanje.

IPC je rekao da nema dovoljno podataka o stopama smrtnosti, ali procjenjuje se da će stanovnici uskoro umirati od gladi, definirane kao da dvije osobe na svakih 10.000 dnevno umiru od gladi ili pothranjenosti i bolesti.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da je do sada od pothranjenosti umrlo 27 djece i troje odraslih.

"Akcije potrebne za sprečavanje gladi zahtijevaju trenutnu političku odluku o prekidu vatre zajedno sa značajnim i trenutačnim povećanjem humanitarnog i komercijalnog pristupa cjelokupnom stanovništvu Gaze", navodi se.

Sveukupno, 1,1 milion stanovnika Gaze, otprilike polovica stanovništva, osjećalo je "katastrofalne" nestašice hrane, s oko 300.000 u područjima koja su sada suočena s mogućnošću stope smrtnosti od gladi.

Izgledi o gladi izazvanoj čovjekom u Gazi donijeli su najjače kritike Izraelu od zapadnih saveznika otkako je pokrenuo svoj napad na Gazu.

"U Gazi više nismo na rubu gladi. U stanju smo gladi. Izgladnjivanje se koristi kao ratno oružje. Izrael izaziva glad", rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell na konferenciji u Bruxellesu o pomoć za Gazu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz odgovorio je da bi Borrell trebao "prestati napadati Izrael i priznati naše pravo na samoobranu od Hamasovih zločina".

Izrael je dopustio "opsežnu humanitarnu pomoć u Gazu kopnom, zrakom i morem za svakoga ko je voljan pomoći", rekao je Katz na X, a pomoć su "nasilno ometali" militanti Hamasa uz "saradnju" UN-ove agencije za pomoć UNRWA.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nazvao je izvještaj IPC-a "užasnom optužnicom" i rekao da Izrael mora dopustiti potpun i nesmetan pristup svim dijelovima Gaze.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je da će pažljivo pregledati izvještaj "Jasno je da je status quo neodrživ. Sada trebamo hitnu akciju kako bismo izbjegli glad."

Izrael, koji je u početku dopuštao pomoć u Gazu kroz samo dvije kontrolne tačke na južnom rubu enklave, kaže da otvara više ruta kopnenim putem, kao i da dopušta pomorske pošiljke i zračni desant. Prvi čamac s pomoći stigao je prošle sedmice.

Humanitarne agencije kažu da još uvijek ne mogu dobiti dovoljno zaliha ili ih sigurno distribuirati, posebno na sjeveru.