Svijet
0

Katastrofalne posljedice rata u Libanu

FENA
Mjesec dana dugi rat u Libanu ostavio je za sobom enormne civilne žrtve - 791 osobu ubijenu u Libanu i 155 na izraelskoj strani, sudeći po zvaničnim brojkama. Oko pola miliona Izraelaca i oko milion Libanaca, četvrtina stanovništva zemlje, raseljeno je u sukobu, tvrde vladini zvaničnici.

Šteta nanesena libanskoj infrastrukturi mjeri se milijardama dolara. Kompletni gradovi i sela na jugu zemlje sravnjeni su sa zemljom, posebno duž izraelske granice i na velikim površinama južnih bejrutskih predgrađa kojima dominira Hezbollah. Mostovi i ceste širom zemlje su uništeni, a bejrutski aerodrom i dalje je zatvoren. Izrael je saopćio da će nastaviti s blokadom libanskih luka, ali više ne prijeti da će pucati na svako vozilo u pokretu na cestama južno od rijeke Litani, javio je AP.

Jamila Marina zaplakala je i onesvijestila se kada je ugledala svoj uništeni dom u Yarounu, većinskom kršćanskom selu nekoliko kilometara udaljenom od teško pogođenog Bint Jbaila.

[SLIKA]1[/SLIKA] Libanska poprodica se vraća u svoj grad

"Zašto se ovo desilo? Šta smo učinili da smo zaslužili ovo!", uzvikivala je ona.

Rosetta Ajaka, koja se također upravo vratila, pronašla je svoju teško oštećenu kuću koja je korištena kao Hezbollahov položaj. Raketni lanser još je u dvorištu kuće.

I politička šteta također je značajna.

Očekuje se da će se jedinstvo koje je vladalo izraelskom politikom brzo raspasti. Tri člana Knesseta izbačena su iz parlamenta tokom Olmertovog govora u ponedjeljak zbog dovikivanja, a nekoliko ostalih pozvalo je na stvaranje komisije koja bi istražila ofanzivu.

[SLIKA]3[/SLIKA] Fuad Siniora

Libanski premijer Fuad Siniora isto tako je suočen s raspadom vlade, uzimajući u obzir zadatak razoružanja Hezbollaha koji mu je dat. Ta grupa ima dvojicu ministara u vladi i 14 poslanika u parlamentu i lako bi mogla poništiti vladino jedinstvo kada se bude glasalo o razoružanju Hezbollaha - kako to zahtijeva međunarodna zajednica.

Opasnosti za libanske civile isto tako su velike. Najmanje jedno dijete je poginulo i 15 ljudi je ranjeno zaostalom eksplozivnom napravom dok su se vraćali svojim kućama u južnom Libanu, saopćili su sigurnosni zvaničnici.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Mnogi od onih koji su se uspjeli vratiti izgledali su zbunjeno, nesposobni da prepoznaju vlastite kvartove.

"Samo želim pronaći svoju kuću", kazao je Ahmad Maana, starac koji je doteturao do nje nakon što je proveo više od sedmice krijući se u obližnjim brdima.