Teroristički napad
47

Katastrofa u Somaliji: Kamion-bomba se zabio u kontrolni punkt, najmanje 15 mrtvih

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
U bombaškom napadu na kontrolnu tačku u Somaliji poginulo je najmanje 15 ljudi, a 40 ih je ranjeno, saopćile su tamošnje vlasti.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju oštećenu kabinu kamiona u plamenu i crni dim koji kulja iz mjesta događaja u centralnom gradu Beledweyneu.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost, uključujući Al Shabaab koji često izvodi napade i kontrolira dijelove Somalije.

Policijski službenik Ahmed Aden rekao je da je među ubijenima pet policajaca koji su pucali na kamion u neuspješnom pokušaju da ga spriječe da se zabije u obližnji kontrolni punkt.

Obližnje trgovine pretvorene su u ruševine, a govori se o nestalima ispod ruševina.

Kamion natovaren eksplozivnim napravama je na silu prošao kroz vladinu kontrolnu tačku, a kamionet pripadnika osiguranja ga je jurio kada je eksplodirao, rekao je svjedok Abdikadir Arba, koji je rekao da je bio oko 200 metara dalje i bio je jedan od prvih koji je reagirao.

Hirshabelle je država koja uključuje i grad Beledweyne. Ova saveznda država je fokus najnovije vojne ofenzive somalijske vlade protiv ekstremista iz Al Shabaaba.

Al Shabaab se više od desetljeća bori protiv centralne vlasti Somalije, s ciljem uspostavljanja svoje vladavine temeljene na vlastitom striktnom tumačenju islamskog šerijatskog prava.