Poznati razlozi
2

Katastrofa u Škotskoj: Deseci delfina se nasukali na plaži otoka Lewis

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Više od 50 bjelogrlih delfina nasukalo se u nedjelju na plaži na otoku Lewis, koji se nalazi u blizini zapadne obale Škotske i dio je arhipelaga Vanjski Hebridi.

Na mjesto događaja pozvani su volonteri organizacije British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) posvećene spašavanju morskih sisavaca koji upadnu u nevolje.

Otkrili su da je na plaži nasukano oko 55 delfina, no bilo ih je živo samo 15.

U nedjelju poslijepodne je odlučeno da se preostale životinje eutanaziraju jer su šanse za njihovo preživljavanje bile minimalne.

Prema BDMLR-u, nije poznato zašto su se životinje nasukale na plaži. Vjeruje se da je grupa pratila jednu od ženki za koju se činilo da je imala komplikacije tokom poroda. "Kad su bjelogrli delfini povrijeđeni, ponekad se uspaniče i otplivaju. Stoga vjerujemo da je cijela grupa nasukana jer se ženka okotila", stoji u saopćenju BDMLR-a.

Nasukavanje bjelogrlih delfina na obalu događa se uglavnom u Australiji i Novom Zelandu. Oko 380 životinja umrlo je na zapadnoj obali australske države Tasmanije u septembru 2020.

Bjelogrli delfini, koji su poznati kao i pilot kitovi zbog njihove navike da prate jednog vođu, pripadaju rodu delfina, iako su zbog svoje veličine u početku pogrešno klasificirani kao kitovi.