Svijet
0

Katarski emir odlučio da prenese vlast na svog sina

FENA
Katarski emir, šejh Hamad ben Halifa Al Thani, obavijestio je svoju vladajuću porodicu o odluci da prenese vlast na svog sina, objavio je u ponedjeljak kanal Al-Jazeera.

Vladar "se sastao sa vladajućom porodicom i obavijestio je o svojoj odluci da prenese vlast na princa nasljednika šejha Tamima ben Hamada Al Halifa" precizirao je kanal.

Suvren ove male dežave u Persijskom zalivu, koji već godinama igra vodeću ulogu na diplomatskoj arapskoj i međunarodnoj sceni, trebalo bi da abdicira u korist svog sina ili da ga imenuje premijerom, obavjestilo je nekoliko izvora.

Ako emir saopći svoju abdikaciju, to će biti prva u ovoj zemlji i u novijoj historiji arapskog svijeta, gdje nijedan vladar nije nikada prepustio vlast dobrovoljno.

Međutim on bi mogao odlučiti da postepeno prenese vlast na svog sina, imenujući ga premijerom na mjesto moćnog šejha Hamada ben Jassem ben Jabr Al Thanija, koji je na ovom položaju od 2007. godine.

Emir, koji je rođen 1952. godine, došao je na vlast 1995. godine revolucijom u palači. Tvorac je modernog Katara i od ove države je napravio nezaobilazni činilac na međunarodnoj sceni.

Rođen 1980. godine, šejh Tamim, drugi sin emira i njegove druge supruge Moze, zamjenik je glavnog zapovjednika oružanih snaga.