Svijet
7

Katarski emir: Katar nije niti će podržati terorističke organizacije

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Katarski emir šejh Temim bin Hamad Al-Tani sastao se u Berlinu s njemačkim predsjednikom Joackimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel.

Al-Tani se u predsjedničkoj palati "Schloss Bellvue" najprije sastao s predsjednikom Gauckom. Saznaje se da je na sastanku iza zatvorenih vrata, na pitanje Gaucka vezano za tvrdnje o podršci Katara terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Leventa, Al Tani negirao takve tvrdnje.

Potom je uslijedio sastanak Al-Tanija s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon čega je održana i zajednička pres-konferencija. 

Prema riječima Merkelove, održan jedan konstruktivan, prijateljski i otvoren razgovor, a bilo je govora o bilateralnim odnosima kao i posljednjim dešavanjima u regiji. 

Merkelova je kazala kako Njemačka i Katar posjeduju duboke prijateljske odnose, dodavši da ne samo da Njemačka investira u Katar, nego da i mnoge katarske firme dosta investiraju u Njemačkoj.

Kazavši kako je tokom sastanka bilo govora i borbi protiv IDIL-a, Merkelova je izjavila kako su pored kršćana i pripadnika drugih vjera, terorističkom organizacijom ugroženi i muslimani te izrazila zadovoljstvo zbog Katarovog uključenja u koaliciju američkog predsjednika Baracka Obame vezanu za borbu protiv IDIL-a.

Na pitanje vezano za tvrdnje o podršci Katara terorističkoj organizaciji IDIL, Merkelova je odgovorila da je tokom sastanka bilo govora i o tome. 

"Emir mi je uvjerljivo kazao i garantovao da koliko god je borba protiv IDIL-a pitanje sigurnosti za ostale zemlje i Njemačku, isto toliko je sigurnosno pitanje i za Katar. Katar je unutar koalicije. Nemam razloga ne vjerovati riječima Emira", kazala je Merkelova. 

S druge strane, Al-Tani je kazao kako je s kancelarkom Merkel razgovarao o dešavanjima u Siriji, Iraku i Libiji, kao i o situaciji u Tunisu. 

Vezano za tvrdnje o pružanju materijalne pomoći terorističkim organizacijama, Al-Tani je poručio da njegova zemlja nije podržala niti jednu grupu, bilo da je teroristička ili ekstremna.

"Katar nikada nije podržavao ekstremne grupe. Ono što se dešava u Siriji i Iraku je ekstremizam i ove se grupe djelimično podržavaju izvana, ali Katar nikada nije podržavao terorističke grupe niti će podržavati", poručio je on.