Nakon izolacije
8

Katar spreman na razgovor kako bi se riješila diplomatska kriza

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Katara je izjavio da je Katar spreman na razgovore kako bi se riješila dioplomatska kriza nakon što ga je grupa susjednih zemalja izolirala tvrdeći da pomaže ekstremističkim grupama. Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani tvrdi da se njegova zemlja bori protiv finansiranja terorizma i štiti svijet od potencijalnih terorista.

"Spremni smo sjesti i razgovarati. Nismo supersila, ne vjerujemo u rješavanje stvari sukobima", kazao je Al-Thani za CNN.

Dodao je da je Katar progresivna i moderna zemlja koja vjeruje u diplomaciju i promicanje mira na Bliskom istoku.

Međutim, ključni igrač u blokadi Katara kazao je za CNN da je zemljama zaljeva "puna kapa takve vrste diplomacije".

"Od njih dolazi ogromna logistička i finansijska podrška ekstremističkim grupama. Podržavaju i neke terorističke organizacije kao što su al-Nusra i neke organizacije u Libiji i na našem području. To je srž problema", kazao je ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargash.

Ističe da nema više međusobnog povjerenja te da je vrijeme da "hladnije glave restruktuiraju katarski pristup vanjskoj politici".

Podsjećamo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Bahrein, Jemen i Maldivi u ponedjeljak su objavili da prekidaju veze s Katarom.

Zaljevski saveznici su nekoliko puta kritikovali Katar zbog navodne podrške Muslimanskom bratstvu koje Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati smatraju terorističkom organizacijom. Analitičari kažu da je razdor potaknut i uvjerenjem da je Katar previše usko povezan s Iranom.