Svijet
7

Katar poslao hiljadu vojnika u Jemen

FENA
Jemen (Foto: AFP)
Jemen (Foto: AFP)
Katar je poslao oko 1.000 kopnenih trupa u Jemen, javila je u ponedjeljak TV mreža Al Jazeera sa sjedištem u Dohi, u prvom angažmanu jedne zemlje u ofanzivi pod saudijskom podrškom protiv jemenske dominantne Huti grupe.

Vojni izvori saopćili su da su katarske snage na putu ka Jemenu i pripremaju se da se pridruže napadu na položaje Hutija u prijestonici Sani iako su izjavili Reutersu da vojnici još nisu ušli u tu zemlju na Arapskom poluotoku.

Katarski piloti učestvuju u višemjesečnim zračnim udarima pod saudijskim vodstvom na Hutije, pripadnike grupe u savezništvu s Iranom koja je zauzela Sanu prošle godine, napredovala je širom zemlje i prinudila je predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija da ode u egzil u martu.

Angažman katarskih vojnika došao je u vrijeme eskalacije sukoba danima nakon što su u raketnom napadu ubijeni deseci arapskih vojnika

Website Al Jazere na engleskom jeziku javio je da je 1.000 pripadnika katarskih specijalnih snaga, podržano s 200 oklopnih vozila i 30 Apache helikoptera, razmješteno.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova nije imalo komentar na izvještaj TV mreže.