Svijet
535

Katar otkazao proslavu Nacionalnog dana zbog stradanja civila u Alepu

Klix.ba
Emir Katara šeik Tamim bin Hamas Al Thani odgodio je najveću proslavu naroda te zemlje Nacionalnog dana i vojnu paradu koja je trebala biti održana 18. decembra.

Proslava je otkazana zbog solidarnosti s narodom Alepa u Siriji koji ovih dana trpe najgore ratne zločine. Narod Katara opredijelio se za otkazivanje tradicionalnih aktivnosti slavlja kao što je pjevanje i glavnog dnevnog događaja Ardaha at Darba Al Saaija u znak saosjećanja s patnjom Alepa.

"Ova odluka je donesena zbog tragične situacije u kojoj se nalaze civili Alepa čija agonija traje godinama zbog borbi i opsade tokom koje su pod stalnim bombardovanjem", saopćeno je.

Katar je pozvao i na hitni sastanak Vijeća Arapske lige kako bi diskutovali o situaciji u Alepu.

S obzirom na to da proslava traje do 20. decembra očekuje se da će biti otkazano još aktivnosti. Danima unaprijed pripremane su brojne svečanosti, koncerti, vatromet i razne aktivnosti.

Narod Katara je oduševljen emirovom odlukom i solidarisao s narodom Alepa.

"Moramo učiniti nešto da zaštitimo civile. Problem je što je izostao odgovor međunarodne zajednice. Na sramotu svih na je što ne možemo uraditi ništa, što su nam ruke svezane i što ne možemo dostaviti ništa sirijskom narodu", rekao je ministar vanjskih poslova Katara Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Ovo nije prvi put da je Katar otkazao proslavu zbog regionalne politike. U 2014. godini otkazana je proslava Razamanskog bajrama zbog solidarnosti sa Gazom u kojoj je ubijeno najmanje 775 osoba tokom 17-dnevnog izraelskog bombardovanja.