Humanitarna akcija
16

Katar, Kuvajt i UAE ujedinjeni u pomoći Turskoj i Siriji nakon razornog zemljotresa

L. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Kuvajt objavili su da će uputiti pomoć i podršku žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Crveni polumjesec Katara objavio je da je pokrenuo kampanju pomoći za ljude pogođene zemljotresom u Turskoj i Siriji.

U saopćenju se navodi da rade u koordinaciji s uredom u Turskoj kako bi pružili ruku pomoći te su uputili poziv filantropima kako bi svi zajedno "ublažili posljedice zemljotresa, doprinijeli naporima potrage i spašavanja, i podržali rad Crvenog polumjeseca Katara".

UAE će postaviti mobilnu bolnicu za pružanje pomoći i podrške žrtvama zemljotresa u skladu s uputama predsjednika UAE-a Mohameda bin Zayeda Al Nahyana.

U saopćenju se navodi da su spasilački timovi i oprema za hitnu pomoć već upućeni u Tursku i Siriju.

Kako navodi kuvajtska zvanična agencija KUNA, emir Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah otkazao je proslavu koja je trebala biti održana u njegovo ime u toj zemlji u znak solidarnosti s Turskom i Sirijom.

Badr es-Samid, generalni direktor Kuvajtske međunarodne dobrotvorne organizacije, izjavio je da su pokrenuli akciju pomoći žrtvama zemljotresa u južnoj Turskoj i sjevernoj Siriji.

U razornom zemljotresu koji je jutros pogodio jug Turske dosad je poginulo 1.498, a povrijeđeno više od 7.600 osoba.

Epicentar jutrošnjeg zemljotresa jačine 7,7 stepeni po Richteru registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla.

Zemljotres se osjetio i u nekoliko zemalja u regionu, uključujući Liban i Siriju.

Nakon prvog uslijedio je i drugi zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale, čiji epicentar je bio u okrugu Elbistan u Kahramanmarasu.

Najmanje 810 osoba je poginulo, a više od 2.315 je povrijeđeno u Siriji nakon niza snažnih zemljotresa u jugoistočnoj Turskoj koji su u ponedjeljak rano potresli širi region, podaci su prikupljeni od Ministarstva zdravlja sirijskog režima i Sirijske civilne odbrane.