Diplomatska kriza
12

Katar izolovan od susjeda, poskupjela nafta, stanovnici pohrlili u trgovine

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Nakon što su vlasti Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta odlučile prekinuti diplomatske odnose sa Katarom zbog navodne podrške terorizmu i destabilizacije regiona, stanovnici ove male pustinjske zemlje ostali su iznenađeni potezom susjeda.

Odluci četiri nacije u toku dana pridružili su se i Maldivi i Jemen, a ova situacija postala je najozbiljnija politička kriza u proteklim godinama.

U strahu od zatvaranja granica i nestašice robe, mnogi su krenuli u nabavku prehrambenih namirnica i druge robe, ostavivši u trgovinama prazne police.

"Prodavnice se prazne. Mlijeko i piletina nestaju, a njih uvozimo iz Saudijske Arabije", kazao je jedan od stanovnika.

Gužve u prodavnicama

Na društvenim mrežama su objavljene fotografije gužvi u prodavnicama u Dohi. S obzirom da je ramazan, trgovine u Kataru su inače pune kupaca, ali je odluka susjednih zemalja o diplomatskoj blokadi prouzrokovala i strah od nestašice hrane i vode.

Katar uvozi oko 90 posto hrane, a najviše preko graničnog prelaza Abu Samra. Al Jazeera je danas objavila da su kamioni sa hranom namijenjenom za uvoz u Katar poredani duž saudijske strane, očigledno u nemogućnosti da pređu granicu.

Izvori kažu da su Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija zaustavili izvoz bijelog šećera u Katar, kojeg ta zemlja godišnje uveze skoro 100.000 tona.

Poskupjela nafta

Cijene nafte porasle su danas za jedan posto nakon diplomatskog raskola u koji su uključeni neki od najvećih svjetskih proizvođača, a na Bliskom istoku glavni katarski berzanski indeks pao je za više od sedam posto.

Tri zaljevske zemlje su dale katarskim turistima i ljudima iz Katara koji žive u tim zemljama dvije sedmice da ih napuste, a Saudijska Arabija je obustavila zračni i morski saobraćaj s Katarom, pozvavši sve zemlje da urade isto. Aviokompanija Etihad Airways je saopćila da će od utorka ujutro ukinuti letove za i iz Katara, a slična je situacija i sa EgyptAirom i Emiratesom.

Amerika apeluje na dijalog

Izrael je ove vijesti dočekao sa dobrodošlicom, a još prije dvije sedmice Egipat, Saudijska Arabija, Bahrein i UAE su blokirali katarske informativne portale, uključujući i Al Jazeeru.

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je zemlje da riješe spor dijalogom, a i iransko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako je potreban "transparentan dijalog i diplomatija" te da nijedna zemlja u regionu neće imati koristi od tenzija".

Zatvoren ured Al Jazeere u Saudijskoj Arabiji

Lokalni ured utjecajnog katarskog TV kanala Al Jazeera u Saudijskoj Arabiji je zatvoren samo nekoliko sati nakon što je ta kraljevina odlučila prekinuti diplomatske odnose sa zvaničnom Dohom. Ovaj informativni servis našao se na meti zbog kritikovanja saudijske vlade, iako poručuju da su nezavisni i da svima u regionu daju priliku da im se čuje glas.

Turski zvaničnici poručili su kako je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan aktivno uključen u pokušaje rješavanja krize te da je telefonski razgovarao sa liderima zaljevskih zemalja. Zvanični Kremlj se također nada diplomatskom rješenju koje neće naštetiti međunarodnim antiterorističkim aktivnostima.

Pokušaj nametanja nadzora

Ipak, katarsko Ministarstvo vanjskih poslova insistira da zatvaranje granica neće utjecati na svakodnevni život građana i izražava žaljenje zbog odluke susjeda, ali ističe kako su njihove mjere neopravdane i zasnovane na tvrdnjama i optužbama bez osnova.

"Cilj je jasan, a to je nametnuti nadzor nad državom. To je, samo po sebi, kršenje njenog suvereniteta", navodi se u saopćenju katarskog Ministarstva.