Okupili pravnike
36

Katar će sudski tražiti kompenzaciju za gubitke izazvane blokadom

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Katar je objavio da razmatra pravne akcije protiv četiri zemlje predvođene Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te da će zatražiti kompenzaciju za gubitke izazvane blokadom koja još traje.

Katarski ministar ekonomije Ahmed bin Jassim Al Thani u utorak se sastao s čelnicima međunarodnih trgovinskih organizacija u Ženevi kako bi raspravljao o mogućnostima kompenzacije.

Katar je okupio specijalizirani pravni tim da prouči akcije zemalja koje su uvele blokadu, navodi se u saopćenju Ministarstva ekonomije u Dohi.

Katarski ministar odbrane Khalid bin Mohammed al-Attiyah rekao je da ova zemlja možda čak svoj slučaj dovede do Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Zbog svojih finansijskih rezervi i izvoza prirodnog tečnog gasa, Katar je za sada uspio izbjeći veliku ekonomsku krizu zbog blokade.

Međutim, prisiljen je osloniti se na uvoz hrane putem aviosaobraćaja, nakon što su Saudijska Arabija i UAE blokirali isporuku robe u Katar.

Nekoliko drugih poslovanja imalo je posljedice zbog blokade, uključujući aviokompaniju Qatar Airways.

Katarski zvaničnici su početkom sedmice rekli i da Vlada razmatra "pravne mjere" zbog navodnog hakiranja državnih novinskih agencija.

U međuvremenu su čelnici četiri arapske zemlje koje vode bojkot protiv Katara objavili da više ne insistiraju da Doha ispuni 13 konkretnih zahtjeva koji su izneseni prošlog mjeseca.

Diplomate iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta novinarima u UN-u su kazali da umjesto toga sada žele da Katar prihvati šest okvirnih načela, javlja BBC.

Ova načela uključuju obaveze borbe protiv terorizma i ekstremizma i okončanja provokacija i poticanja na nasilje.

Katarski zvaničnici se o ovoj promjeni stava još nisu oglasili.

Na informativnom sastanku u New Yorku diplomate iz ove četiri zemlje su kazali da žele riješiti krizu na prijateljski način, te da bi "Kataru trebalo biti lako da prihvati" ovih šest načela.

Stalni predstavnik Saudijske Arabije, Abdullah al-Mouallimi, istakao je da oko ovih načela neće biti kompromisa, ali je dodao da će se obje strane moći dogovarati o njihovoj implementaciji.

Al-Mouallimi je naveo da su se ministri vanjskih poslova dogovorili o ovim načelima na sastanku u Kairu 5. jula.