Dan D za Španiju
57

Katalonski zvaničnici: Stotine povrijeđenih zbog policijske brutalnosti

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Katalonski zvaničnici objavili su tokom popodneva nove informacije o broju povrijeđenih u sukobima s policijom na ulicama katalonskih gradova na dan referenduma o nezavisnosti. Navode da je njihov broj porastao na 337.

Policijski službenici sprečavaju ljude da glasaju na referendumu koji zvanični Madrid smatra neustavnim, oduzimaju glasačke listiće i kutije na glasačkim mjestima.

U regionalnoj prijestolnici Barceloni policija je koristila pendreke i gumene metke tokom proreferendumskih protesta.

Broj povrijeđenih potvrdio je i glasnogovornik katalonske regionalne vlade, kao i regionalni odjel za zdravstvo.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je povrijeđeno 11 policajaca, a zamjenica premijera Španije Soraya Saenz de Santamaria poručila je na konferenciji za medije da je policija "djelovala profesionalno i adekvatno".

Katalonski lider Carles Puigdemont osudio je akcije nacionalne policije i civilne garde koja je poslana u Kataloniju da spriječi glasanje.

"Neosnovana upotreba nasilja španske države neće zaustaviti volju katalonskog naroda", rekao je on novinarima.

Španski ministar unutrašnjih poslova Juan Ignacio Zoido okrivio ga je za "besmislene događaje" tokom dana, a iz civilne garde su poručili kako su se "odupirali uznemiravanju i provokacijama" te da su svoje dužnosti obavljali kako bi odbranili zakon.