Pregovori oko vlasti
0

Katalonski separatista traži ustupke u zamjenu za podršku novom španskom premijeru

FENA
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Bivši katalonski čelnik u egzilu Carles Puigdemont u utorak je kazao da svi sudski slučajevi usmjereni na katalonski separatizam moraju biti odbačeni kao uslov da njegova stranka pregovara o podršci svojih zastupnika novom španskom premijeru u parlamentu.

Govoreći u Briselu Puigdemont koji je bjegunac pred španskim pravosuđem, izjavio je da bi svaka podrška njegove stranke zahtijevala značajne ustupke od Socijalista vršioca dužnosti premijera Pedra Sancheza ili će Španci morati ponovo izaći na izbore.

Alberto Nunez Feijoo, čija je konzervativna Narodna stranka osvojila najviše glasova na izborima 23. jula, zadat će prvi udarac na glasanju 27. septembra, iako se njegove šanse za pobjedu smatraju malima jer je njegova stranka snažan protivnik bilo kakvog ustupka separatistima.

Puigdemont je pozvao Španiju da poštuje legitimitet katalonskog pokreta za nezavisnost, stvori mehanizam za priznavanje i garantiranje poštivanja postignutih sporazuma i odustajanje od sudskih postupaka protiv pokreta za nezavisnost.

"Budite spremni za izbore, ali i za pregovore koji bi se mogli završiti istorijskim sporazumom. Nismo izdržali sve ove godine samo da spasimo zakonodavnu vlast", rekao je Puigdemont.

Katalonski također treba biti priznat kao službeni jezik u institucijama Evropske unije, tvrdi Puigdemont.

Sedam glasova Puigdemontove stranke Junts per Catalunya presudno je za Sanchezove šanse da osvoji još jedan mandat. Ako ne prihvati ponudu, vjerovatno će doći do ponovljenih izbora u Španiji, prenosi Reuters.