Svijet
0

Katalonske stranke pokrenule proceduru za nezavisnost

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Katalonske separatističke stranke predstavile su danas deklaraciju u katalonskom parlamentu kojom predviđaju otcjepljenje te pokrajine od Španije.

Očekuje se da Parlament Katalonije 9. novembra usvoji predstavljenu deklaraciju. Prema planu separatista to će biti proces koji će u roku od 18 mjeseci dovesti do potpune nezavisnosti Katalonije, prenosi Reuters.

Ustav Španije ne dozvoljava svojim pokrajinama da se odvoje pa je stoga ovo pitanje još uvijek hipotetičko. U svom kratkom televizijskom obraćanju premijer Španije Mariano Rajoy je rekao kako će njegova vlada koristiti sva dostupna sredstva da ne dođe do otcjepljenja.

"Koristit ćemo sve dostupne političke i ustavne mehanizme da odbranimo suverenitet i integritet Španije. Oni koji žele podijeliti Kataloniju i Španiju, nek znaju da neće uspjeti u tome", poručio je Rajoy.

Separatističke stranke iz Katalonije na prošlomjesečnim izborima osvojili su većinu mjesta u katalonskom parlamentu, a još u vrijeme predizborne kampanje najavljivan je referendum o nezavisnosti Katalonije u roku od 18 mjeseci.