Rusija
0

Kasparov odustao od predsjedničkih izbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kritičar Kremlja i bivši svjetski prvak u šahu Gari Kasparov neće se natjecati na ruskim predsjedničkim izborima nakon što su vlasti u više navrata blokirale napore njegovih pristalica da održe konferenciju na kojoj bi bio nominiran, izjavila je njegova glasnogovornica u četvrtak.

Po izbornom zakonu, četvrtak je zadnji dan za potencijalne kandidate da održe takve konferencije za izbore koji će se održati 2. marta.

Glasnogovornica široko rasprostranjene opozicijske koalicije koju predvodi Kasparov izjavila je za Associated Press kako organizatori nisu bili u stanju pronaći auditorij ili dvoranu u Moskvi gdje bi se aktivisti okupili i izabrali Kasparova za kandidata.

Glasnogovornica Marina Litvinovič optužila je vladu za vršenje pritiska na vlasnike prostora da ih ne iznajmljuju koaliciji Druga Rusija.

"Vlasti su postavile najviše prepreka koliko su mogle kako bi nas zaustavile", kazala je.

Otkako je napustio šah, Kasparov je postao glasni kritičar vlade predsjednika Vladimira Putina, okupljajući zajedno šaroliku koaliciju nacionalista, ljevičara i liberala u pokušaju da stvori široku opoziciju.

Vlasti su u više navrata suzbijale protestne marševe u velikim ruskim gradovima, često nasilno rastjerujući demonstrante. Kasparov je bio pritvoren prošlog mjeseca na pet dana nakon protesta u Moskvi.