Jerzy Buzek
0

'Kašnjenje ratifikacije Lisabonskog ugovora skupo bi koštalo EU'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek naglasio je u petak u Pragu da bi svako kašnjenje procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora "skupo" koštalo Evropsku uniju i njene građane.
  • Ne želim, ni u kojem slučaju, vršiti pritisak na jednu neovisnu državu kao Republiku Češku. Ali, ipak treba biti svjestan da bi svako novo kašnjenje skupo koštalo milione Evropljana, kazao je Buzek, nakon razgovora sa šefom Senata Premyslom Sobotka, javio je AFP.

Dan ranije, češki predsjednik, poznati evroskeptik, Vaclav Klaus postavio je novi uvjet sa svoj potpis ugovora, neophodan da se završi ratifikacija teksta kojim bi evropske institucije bolje funkcionirale.

U telefonskom razgovoru sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom, Klaus je kazao da njegova zemlja želi određena odstupanja vezano za Evropsku povelju o osnovnim pravima, što jeste jedna od komponenti ugovora, poput ustupaka koje su 2007. dobili Velika Britanija i Poljska.

  • Dodatni zahtjevi predsjednika Klausa predstavljaju nešto što Češka Republika treba sama da riješi, mi ne želimo tu intervenirati, kazao je Buzek.

Češki predsjednik ni u petak nije želio ništa govoriti o sadržaju svog zahtjeva.