Afganistan
0

Karzaji pozvao talibane da glasaju, a ne sprečavaju izbore

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u subotu "braću talibane" da se registruju na izbornim listama i glasaju za predsjedničke i pokrajinske izbore od 20 augusta, umjesto da pokreću napade kako bi spriječili održavanje izbora.

"Pozivam sve Afganistance da učestvuju na ovim izborima i da time učine uslugu svojoj zemlji", kazao je predsjednik Karzai, kandidat za drugi mandat, na konferenciji za štampu u predsjedničkoj palači.

On se posebno obratio svojoj "braći talibanima" i svim ostalim Afganistancima "bilo u inozemstvu" ili u "opoziciji", uključujući i vojsku.

"Tražim da dođu u svoju zemlju, da se registruju na izbornim listama i da glasaju", izjavio je Karzai, favorit na predsjedničkim izborima.

"Tražim od njih da odustanu od nasilja, ne samo na dan izbora već zauvijek, da prekinu da ubijaju afganistanski narod, da pruže ruku svojoj naciji i pomognu joj da stvori sigurne uvjete za izbore u zemlji", rekao je dalje afganistanski predsjednik.

"Zahvaljujući tim izborima možemo ići ka većoj stabilnosti, jačem miru i boljem razvoju zemlje", naglasio je on.

SAD i njegovi saveznici raspoređeni u Afganistanu doveli su u zemlju desetke hiljada vojnika kao pojačanje radi osiguranja izbora, koje one finansiraju u iznosu do 220 miliona dolara zajedno s Ujedinjenim narodima.