Afganistan
0

Karzaijev brat se sastao s bivšim talibanskim vođama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Brat afganistanskog predsjednika sastao se prošlog mjeseca s bivšim talibanskim vođama tokom iftara čiji je domaćin bio saudijski kralj Abdullah, saznao je BBC.

Sastanak se smatra mogućim uvodom za razgovore između afganistanske vlade i islamističkog pokreta. Izvještaj sugerira da je tokom sastanka došlo do pregovora, iako su to žestoko negirale obje strane.

Nedavno su britanski i američki zvaničnici izjavili da rješenje sukoba zahtijeva pregovore s talibanima. Prošlog je mjeseca saudijski kralj Abdullah bio domaćin nizu političkih aktera tokom vjerskog obroka.

BBC saznaje da je stariji brat afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, Qayum Karzai, bio prisutan, kao i bivši talibanski lideri. Također je bio prisutan bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif.

Osim njih, ljudi koji su zastupali sve političke pokrete u Afganistanu, "na ovaj ili onaj način", bili su prisutni na iftaru, izjavio je za BBC bivši talibanski vođa.

Dodao je kako je tokom sastanka postojala spremnost da se pronađe rješenje za okončanje nasilja u Afganistanu, ali je opovrgnuo da je došlo do "bilo kakvih zvaničnih razgovora". Afganistanska vlada i talibani glatko su negirali da je došlo do bilo kakvih pregovora.

Afganistanski predsjednik otkrio je, međutim, prošle sedmice da je zatražio od saudijskog kralja da posreduje u mirovnim pregovorima između njegove vlade i talibana u pokušaju okončanja sedmogodišnjeg sukoba.

Iako je ostalo nejasno o čemu se raspravljalo u Saudijskoj Arabiji, to povećava mogućnost da bi uskoro moglo doći do razgovora između afganistanske vlade i visokih talibanskih vođa.

Američki ministar odbrane Robert Gates u ponedjeljak navečer je izjavio da rješenje sukoba zahtijeva pregovore s talibanima. Snage pod vodstvom NATO-a također su podržale pokretanje razgovora s militantima.

Specijalni izaslanik UN-a za Afganistan Kai Eide i britanski zapovjednik u pokrajini Helmand brigadir Carleton-Smith dali su slične izjave.