Afganistan
0

Karzai talibanima na Bajram ponudio pomirenje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai ponudio je u petak, na veliki muslimanski blagdan Kurban-bajram, pomirenje talibanima i ostalim protivnicima da bi se zemlja mogla stabilizirati i napredovati.

"Još jednom pozivam našu braću, talibane, Hezb-e-Islami i sve koji su daleko od svoje zemlje i koji su uzeli oružje protiv svoje zemlje, da se vrate zbog mira, stabilnosti i prosperiteta", rekao je Karzai, obraćajući se novinarima ispred predsjedničke palače u Kabulu, prenio je Reuters.

Hezb-e-Islami su sljedbenici Gulbuddina Hekmatyara, bivšeg zapovjednika gerilaca koji su se borili protiv Sovjeta i koji podržavaju ciljeve talibana.

Karzai je čak u govoru prilikom svoje inauguracije rekao da bi pobunjenici mogli biti pozvani sljedeće godine da prisustvuju sastancima Velikog vijeća.

Nacionalno pomirenje jedan je od glavnih ciljeva novog petogodišnjeg predsjedničkog mandata Karzaija koji je počeo prošle sedmice.

Sjedinjene Države su podržale napore afganistanskih vlasti na pomirenju s ekstremistima.

Talibanski vođa Mula Omar odbacio je Karzaijev prijedlog i pozvao Afganistanci da prekinu veze sa svojom "lakejskom" vladom.

Talibanski pobunjenici su ove godine pojačali napade na koalicijske snage, pa se sigurnosna situacija u Afganistanu vrlo pogoršala.

Američki predsjednik Barack Obama će zbog toga kako se očekuje, sljedeće sedmice najaviti slanje pojačanja u tu zemlju.

Trenutno je u Afganistanu raspoređeno oko 110.000 stranih vojnika.