Afganistan
0

Karzai se neće kandidovati treći put

FENA
Hamid Karzai
Hamid Karzai
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai nema tajnih planova da promijeni ustav zemlja da bi se mogao kandidovati treći put na mjesto predsjednika, izjavio je njegov glasnogovornik.

Posljednji medijiski izvještaji, koji se pozivaju na njemačku obavještajnu agenciju, saopćavaju da Karzai traži poseban iznimak u zakonu da bi vodio zemlju kroz period nesigurnosti nakon što se NATO trupe povuku 2014. godine, javlja AFP.

Međutim Aimal Faizi rekao je da Karzai, jedini lider Afganistana od početka američke invazije 2001. godine, ne planira mijenjati ustav koji dozvoljava samo dva predsjednička mandata.

  • Karzai ne namjerava ostati na vlasti po isteku svog drugog mandata. Predsjednik je bio veoma jasan po ovom pitanju. Ne želi se ponovo kandidovati. Radije će dati priliku nekom drugom. Odbacujemo posljednje medijske izvještaje koji kažu da će se Karzai ponovo kandidovati za predsjednika, dodao je je Faizi.

Hamid Karzai je postao predsjednik Afganistana u decembru 2001. godine, nedugo nakon američke invazija koja je svrgla talibane s vlasti. U 2004. godini on je dobio prve direktne predsjedničke izbore sa 55,4 posto glasova.

Međutim, njegovo ponovno imenovanje na izborima 2009. godine obilježeno je optužbama za korupciju.

Karzai je i ranije odbacio glasine o tome da će pokušati ostati na vlasti kada se njegov drugi mandat završi.