Svijet
0

Karzai protiv Paddyja Ashdowna kao izaslanika UN-a

FENA
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da britanski političar Paddy Ashdown ne može postati izaslanik Ujedinjenih nacija u Afganistanu dok svjetska organizacija ne razjasni njegovu ulogu, piše štampa u Kabulu.

Iz zapadnih krugova je prošle sedmice stigla informacija da se Ashdown, bivši visoki predstavnik UN-a i specijalni izaslanik EU-a u Bosni i Hercegovini, dogovorio s generalnim tajnikom svjetske organizacije Ban Ki-moonom da bude njegov zastupnik u Afganistanu.

Sjedinjene Države žele da Paddy Ashdown ima značajniju ulogu od bivšeg izaslanika UN-a u koordinaciji između Karzaijeve vlade, EU-a i NATO-a, koji ima oko 42.000 vojnika u Afganistanu, gdje se bori protiv talibanskih pobunjenika, prenio je Reuters.

Karzai se plaši da moćni "superizaslanik", koji dolazi iz nekadašnje kolonijalne sile Velike Britanije, može oslabiti utjecaj njegove vlade, navode diplomati. Zato on, kako piše "Kabul Times", insistira da UN potpuno razjasni kakve bi bila Ashdownova uloga u Afganistanu gdje su talibani sve jači.

"Ashdown treba znati da je on samo koordinator programa UN-a u Afganistanu. On nema kompetencije da određuje našu politiku", piše u ponedjeljak dnevnik "Anis".

Jačanje pobunjeničkog pokreta u Afganistanu tumači se i kao posljedica slabe koordinacije između agencija UN-a, snaga NATO-a, većeg broja nevladinih organizacija i vlade u Kabulu, ističu analitičari.