Svijet
42

Karzai pozvao talibane da se bore protiv neprijatelja Afganistana

FENA
Hamid Karzai (Foto: AFP)
Hamid Karzai (Foto: AFP)
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je talibane u subotu da se bore protiv neprijatelja Afganistana, nekoliko dana nakon što su se sigurnosne snage sukobile s pakistanskom vojskom na granici.

Karzaijevi komentari će vjerovatno dodatno zategnuti odnose s Pakistanom, a uslijedili su nakon što su Sjedinjene Države tražile od Pakistana da pomogne Afganistanu da uvjere talibane da se uključe u mirovne pregovore uoči povlačenja većeg dijela stranih trupa do kraja naredne godine.

  • Umjesto što uništavaju vlastitu zemlju, oni bi trebali da se usmjere na mjesta na kojima se planira potkopavanje prospertiteta Afganistana - rekao je Karzai novinarima u prijestolnici Kabulu, dodavši da je ovo "podsjetnik za talibane".

Više stotina demonstranata je izašlo na ulice istočnog afganistanskog grada Asadabada u subotu u blizini mjesta gdje su se sukobi dogodili kako bi protestovali protiv Pakistana i Sjedinjenih Država.

Dan ranije, više hiljada demonstranata izašlo je na ulice Kabula u znak podrške afganistanskim sigurnosnim snagama, podsjetio je Reuters.

Afganistan i Pakistan imaju zategnute odnose otkako je Pakistan nastao 1947. godine, okončanjem britanske kolonijalne uprave nad Indijom.

Afganistan nikada nije zvanično prihvatio granicu sa Pakistanom.

Pakistan je pomogao talibanima da preuzmu vlast u Afganistanu 1990-ih. Mnogi afganistanski lideri kažu da Pakistan i dan danas pomaže pobunjenicima kako bi smanjio utjecaj svog starog suparnika Indije u Afganistanu.

Pakistan negira da pomaže pobunjenicima i naglašava da želi uspostavu mira i stabilnosti u Afganistanu.