Svijet
0

Karzai pozdravio odluku o zatvaranju Guantanama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afganistanski predsjednik pozdravio je odluku o zatvaranju američkog vojnog zatvora u Guantanamu, u kojem se drži nepoznat broj Afganistanaca, kao potez koji će osnažiti globalnu podršku borbi protiv terorizma.

Predsjednik Hamid Karzai u više je navrata pozivao da se svi zatočeni afganistanski državljani oslobode kako bi im se moglo suditi u njihovoj zemlji.

"Ova odluka Sjedinjenih Država je veliki korak ka pridobijanju veće međunarodne podrške borbi protiv terorizma i uključivanju svih zemalja u taj rat", navodi Karzai u saopćenju objavljenom u črtvrtak navečer, prenosi AP.

Većina zatvorenika poslanih u zatvor Guantanamo su oni koji su uhapšeni prvi put prije sedam godina kada su u ratu pod američkim vodstvom protiv talibana oni svrgnuti s vlasti u Afganistanu 2001.

Naređenje predsjednika Baracka Obame da se zatvori pritvorski centar u roku od godine dana dovest će do ukidanja zatvora koji je postao simbolom američke nepravde u većini muslimanskog svijeta.

Brojni afganistanski građani prošli su kroz Guantanamo. Od oktobra prošle godine 192 Afganistanca su oslobođena iz tog zatvora, sudeći po brojkama iz Akta o slobodi informacija američke grupe za ljudska prava One World Research.

Izvještaji o zlostavljanjima, a posebno o skrnavljenju Kur'ana, izazvali su tragične nemire u Afganistanu. U 2005. najmanje sedam ljudi je poginulo u nizu protesta dok su Afganistanci osuđivali medijske izvještaje da su istražitelji u zatvoru svetu knjigu bacili u zahodsku školjku.

Bijes je također zaprijetio aktuelnim naporima SAD i NATO-a u borbi protiv još snažne pobune i talibanskih milicija u Afganistanu.

Karzaijev ured također je saopćio da je dobio telefonski poziv od američke državne tajnice Hillary Clinton u četvrtak tokom kojeg su razgovarali "o zajedničkoj borbi proitiv terorizma i odnosima između dvije zemlje".

Afganistanski predsjednik zahvalio se tajnici Clinton zbog telefonskog poziva "koji je uslijedio tako brzo nakon što je preuzela novu dužnost i naglasio je da je Afganistan prijatelj Sjedinjenih Država", navodi se u saopćenju.