Afganistan
0

Karzai optužio Pakistan za podršku teroristima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Teroristi puštaju duboko korijenje u Pakistanu i primaju institucionalnu pažnju i podršku, izjavio je u subotu afganistanski predsjednik, pozivajući južnoazijske zemlje da prestanu igrati geopolitičke igre.

"U Pakistanu, terorizam i njegova utočišta puštaju duboko korijenje što je pokazalo tragično ubistvo šehida Benazir Bhutto", poručio je predsjednik Hamid Katzai skupu, na kojem je također prisustvovao pakistanski predsjednik, javio je u subotu Reuters.

"Iako egzisistiraju na potpunom rubu naših tolerantnih i miroljubivih društava, teroristi u našoj regiji primaju institucionalnu pažnju i podršku. Ovakva skrivena priroda terorista predstavlja mnogo veću prijetnju", izjavio je Karzai.

Odnosi između Afganistana i njegovog susjeda Pakistana naglo su se pogoršali u posljednjim mjesecima dok su afganistanski zvaničnici u više navrata optuživali pakistanske agente da tajno podržavaju talibanske pobunjenike koji se bore protiv afganistanskih i stranih vojnika na afganistanskom tlu.

Afganistan je zabilježio brojne talibanske samoubilačke bombaške napade i napade podmetanjem bombi kraj cesti u kojima je već ubijeno više od 200 civila u ovoj godini, čineći ga među najopasnijim mjestima na svijetu.

Afganistanska vlada poručivala je Sjedinjenim Državama i NATO saveznicima da izvor terorizma u Afganistanu dolazi iz utočišta unutar pakistanske teritorije.

"Terorizam u našoj regiji hrani se običajnom tradicijom i uskogrudnom politikom kao i geopolitičkim interesima", izjavio je Karzai.

U regiji, sklonoj brojnim izazovima, terorizam bi se itekako mogao pokazati kao najviše destabilizirajući", kazao je.

"Vrijeme je da svi shvatimo da insistiranje na uskim geopolitičkim interesima i korištenje militantnog radikalizma kao instrumenta politike ne mogu uspjeti ili služiti u dugoročne ciljeve", izjavio je Karzai.