|

Karzai okrivljuje pakistanske grupe za napade na šiite

Karzai okrivljuje pakistanske grupe za napade na šiite
0
F
FENA
7.12.2011. u 21:00
2
komentara
0

dijeljenja
Karzai okrivljuje pakistanske grupe za napade na šiite Hamid Karzai
Afganistanski šiiti ukopali su u srijedu žrtve napada na tu manjinu, za koje je predsjednik Hamid Karzai okrivio pakistanske terorističke grupe, čime bi mogao izazvati trvenja u odnosima s Islamabadom.
Samoubilački napad u utorak najgori je sektaški napad u Afganistanu od 2001., kad je srušen talibanski režim. U napadu na svetište u Kabulu ubijeno je 55 šiitskih vjernika u povorci na njihov najveći blagdan, Ašuru, a među žrtvama je i jedan Amerikanac.

"Laškar-e-Džangvi, s bazom u Pakistanu, odgovoran je za taj napad. Istražit ćemo to pažljivo i razgovarati s pakistanskom vladom", rekao je Karzai, prenijela je Hina.

Napadi su izvedeni dok je Karzai u Bonnu sudjelovao na konferenciji o budućnosti Afganistana nakon povlačenja stranih mirovnih snaga i zbog njih je otkazao planiranu posjetu Velikoj Britaniji.

"Bez dvojbe to je neprijateljski čin prema Afganistanu, njegovu narodu i islamu", rekao je Karzai u bolnici za posjeta ranjenicima.

Afganistan je dosad bio pošteđen velikih sektaških napada koji su stalni u Iraku i susjednome Pakistanu.

U telefonskom pozivu agenciji Reuters glasnogovornik skupine "Laškar-e-Džangvi" Al-Alami preuzeo je odgovornost i rekao da je "šiitska zajednica bila meta".

Udio šiita u afganistanskom stanovništvu je oko 20 posto.

"Laškar-e-Džangvi jedna je od najnasilnijih protušiitskih skupina povezana s El-Kaidom i sa skupinama koje djeluju u plemenskom području blizu afganistanske granice.

Laškar se pojavio 90-ih godina napadajući šiitske muslimane, a ti napadi su postupno postajali sve žešći te je 2008. u Islamabadu usmrćeno 55 osoba u eksploziji kamiona bombe pred hotelom Marriott.

Talibani, koji su suniti, nakon pada njihova režima u deset godina postali su glavni pobunjenici odgovorni za terorističke napade u Afganistanu, objavili su saopćenje u kojem osuđuju napade na šiite.

Unatoč međunarodnim pozivima talibani se nisu odazvali da sudjeluju na konferenciji u Bonnu. Na tom skupu su zapadne zemlje, koje su utrošile milijarde dolara na vojnu intervenciju u Afganistanu, obećale nastavak novčane pomoći i nakon 2014., kad povuku sve svoje vojnike.

Sektaški terorizam u utorak pojačao je strah da se afganistanske sigurnosne snage neće moći skrbiti za sigurnost cijele zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...