Afganistan
0

Karzai obećao pomoć Pakistanu u slučaju rata sa SAD

Sarajevo-x.com
Hamid Karzai (Foto: AP)
Hamid Karzai (Foto: AP)
Američki zvaničnici su bili zaprepašteni nakon što je afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio da će stati uz Pakistan ukoliko Sjedinjenje Američke Države povedu rat protiv ove države. Njegove izjave su odjeknule u medijima kada je gostovao na najvećoj pakistanskj televizijskoj mreži samo dan nakon posjete Hillary Clinton Afghanistanu.

"Naš stav je jasan, ukoliko bude rata Amerike i Pakistana mi ćemo pomoći Pakistanu. To je naša bratska zemlja", izjavio je Karzai u intervjuu koji je dao Geo televiziji, najvećoj pakistanskoj satelitskoj mreži, prenosi Guardian.

Ove njegove izjave bile su meta kritike ne samo američkih zvaničnika nego i afganistanskih političkih protivnika koji su ga optužili za licemjerstvo. Američka javnost ionako već misli da je afganistanski predsjednik nezahvalan na vojnoj kao i finansijskoj pomoći.

"Ovdje se ne radi o ratu jednih sa drugima, ovdje je riječ o zajedničkom ratu protiv pobunjenika i terorista koji napadaju Afganistance, Pakistance i Amerikance", izjavio je glasnogovornik američke ambasade u Kabulu, Gavin Sundwall.

Mnogi eksperti tvrde da je Karzaijev govor u nedjelju zapravo pokušaj da se Pakistan smiri zbog vojno-strateškog sporazuma koje će Afganistan i SAD ukoro potpisati.

Njegove prijateljske riječi za Pakistan su zapravo uvjeravanje Pakistanaca da im ovaj sporazum nije prijetnja, tvrde diplomate.