Svijet
0

Karzai naredio istragu o ubistvu civila u provinciji Kunar

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je istragu o ubistvu 10 civila u zajedničkoj vojnoj operaciji afganistanskih i koalicijskih snaga u provinciji Kunar na istoku zemlje, dodajući da osuđuje svaku operaciju u kojoj su žrtve civili.

Operacija je izvedena u nedjelju u distriktu Narang, u vrlo nepristupačnoj oblasti. Među ubijenim civilima je osam učenika, podsjećaju svjetske agencije.

Međunarodne snage u Afganistanu su objavile da nemaju podataka o incidentu.

Neimenovani dužnosnici iz koalicijskih snaga u utorak su naveli da je tokom zajedničke akcije u Kunaru protiv ekstremista umiješanih u napade ručnim bombama domaće proizvodnje ubijeno devet pobunjenika.

Lokalni dužnosnici tvrde da je među ubijenima bilo učenika.

Civilne žrtve u Afganistanu su veliki problem koji izaziva antiameričko raspoloženje. Iako Sjedinjene Države ističu da je njihov prioritet zaštita civilnog stanovništva, oni su česte žrtve akcija koalicijskih snaga.

Prema podacima jedne misije UN-a u Afganistanu, prošle godine ubijeno je više od 1.800 civila, a više od 2.000 u prva tri mjeseca ove godine, što je porast od skoro 11 posto.

Ogromna većina ubijenih civila bili su žrtve pobunjenika koji žele zbaciti vladu Hamida Karzaija.

Međunarodne snage u Afganistanu su odgovorne, prema tom izvoru, za 468 ubijenih civila, zbog čega je održano više desetaka antiameričkih protesta.