Svijet
0

Karzai kritikovao strategiju SAD-a u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai oštro je kritikovao američku strategiju raspoređivanja vojnika u toj zemlji, ističući da bi meta međunarodnih snaga trebalo da budu uporišta pobunjenika u susjednom Pakistanu.

"Godinama govorim da rat protiv terorizma nije u Afganistanu, da je on u kampovima za obuku, u utočistima. Umjesto da idu tamo, koalicione snage su išle ka afganistanskim selima, upadale u kuće ljudi...izvršavajući vansudska ubistva u našoj zemlji", rekao je Karzai u intervjuu za "Čikago tribjun".

Ponovio je da raspoređivanje dodatnih snaga oko Kabula nije dobra ideja i založio se za novi sporazum između međunarodnih snaga i afganistanske vlade, kojim bi se razgraničile njihove odgovornosti. Karzai je rekao da za razliku od Iraka, on ne želi da postavi rok za povlačenje stranih vojnika. Preuzimajući odgovornost za grješke svoje vlade, Karzai je rekao da bi želio da se međunarodna zajednica također snažno obaveže "poštuje suverenitet i zakone Afganistana u provođenju rata protiv terorizma".

Afganistanski predsjednik je u više navrata kritikovao američke napade na talibanske ekstremiste, u kojima su žrtve bili afganistanski civili. U napadu američkih snaga na jednu kuću u blizini afganistanske granice s Pakistanom u četvrtak poginulo je troje civila, među kojima jedan četvorogodišnji dječak.

Sjedinjene Američke Države šalju dodatnih 4.000 vojnika u Afganistan u januaru od kojih će većina biti raspoređena u blizini Kabula. U Afganistanu je raspoređeno 65.000 stranih vojnika, među kojima je 31.000 Amerikanaca, 8.300 Britanaca a ostatak je osiguralo 39 zemalja. Od 2001. godine američke snage u toj zemlji su imali veće gubitke u ljudstvu nego svih ostalih 40 zemalja zajedno. Nasilje je ove godine u Afganistanu dostiglo nezabilježeni nivo od 2001. godine s oko 4.000 poginulih, od kojih trećinu čine civili, prenosi Tanjug.