Afganistan
0

Karzai dobio 54,6 posto glasova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai dobio je 54,6 posto glasova na predsjedničkim izborima prema preliminarnim rezultatima koje je u srijedu objavila izborna komisija, ali neće biti proglašen izabranim predsjednikom dok ne budu završene istrage o prevarama.

Njegov glavni rival bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah dobio je 27,7 posto glasova nakon prebrojanih listića na svim biralištima, koji će biti proglašeni važećim za dvije do tri sedmice, dok se ispita nekoliko stotina hiljada sumnjvih listića.

Ućešće je bilo slabo, svega 38,70 posto, precizirala je Nezavisna izborna komisija koja je preliminarne rezultate objavila na konferenciji za štampu. Abdullah, opozicija i strani posmatrači su je optužili za pristrasnost jer je Karzai imenovao njenog predsjednika.

Posmatrači iz Evropske unije su na konferenciji za štampu održanoj u toku dana ocijenili, neuobičajeno optužujućim tonom, da je oko 1,5 miliona listića "sumnjivo", od kojih je tri četvrtine listića s imenom Hamida Karzaija.