Afganistan
0

Karzai će prihvatiti službeni rezultat predsjedničkih izbora

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Aktuelni afganistanski predsjednik Hamid Karzai prihvatit će konačni rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora, rekao je u utorak njegov glasnogovornik.

"Moramo čekati da Nezavisna izborna komisija (IEC) objavi konačni rezultat i kada se to dogodi, naša je obaveza da ga prihvatimo", rekao je u utorak predsjednikov glasnogovornik na afganistanskoj televiziji.

Karzai je posljednjih sedmica odbacivao ideju o održavanju drugog kruga izbora, ali čini se da je ublažio stajalište nakon jakih međunarodnih pritisaka koji ga pozivaju na poštivanje izbornog procesa, navode diplomatski izvori.

Afganistanska Izborna komisija za žalbe (ECC) u svom je izvještaju o povredi izbornih pravila na predsjedničkim izborima objavljenom u ponedjeljak naredila poništenje glasačkih listića sa 210 od 25.450 biračkih mjesta, kao i poništenje "stanovitog postotka glasova svakog kandidata", što bi moglo dovesti postotak Karzaijevih glasova ispod praga od 50 posto i prisiliti ga na drugi krug.

Odluka ECC-a upućena je Nezavisnoj izbornoj komisiji (IEC) koja će zatim objaviti službene rezultate izbora održanih 20. augusta, vodeći računa o tom poništenju.