U vezi 38 godina
852

Karl Kreile i Bodo Mende prvi homoseksualci koji su se vjenčali u Njemačkoj

Klix.ba
Karl Kreile i Bodo Mende (Foto: EPA-EFE)
Karl Kreile i Bodo Mende danas su postali prvi homoseksualci koji su se vjenčali u Njemačkoj nakon što su istospolni brakovi legalizirani u ovoj zemlji.

Njih dvojica su razmijenili njihove zavjete u Berlinu te potpisali vjenčane listove pred mnoštvom prijatelja, članova porodice i novinara. Kako su kazali, na ovaj trenutak su zajedno čekali 38 godina.

Iako matičari u većini njemačkih gradova ne rade nedjeljom, mnogi su danas napravili iznimku kako bi gejevima i lezbejkama pružili priliku da se vjenčaju prvog dana stupanja na snagu novog njemačkog zakona.

Karl i Bodo, kao i brojni drugi istospolni parovi koji su danas stali na "ludi kamen", odsad će moći uživati jednaka prava u braku kao i heteroseksualni bračni parovi.

Podsjećamo, Njemačka je u potpunosti legalizirala istospolne brakove u junu ove godine kada je 393 zastupnika Bundestaga glasalo za, a 226 protiv usvajanja novog zakona.

Njemačka je dozvolila istospolne zajednice još 2001. godine, ali LGBT osobe nisu mogle uživati sva prava na osnovu ove odluke, kao što to mogu od danas.