Najavila povlačenje
85

Karijera Angele Merkel kroz fotografije

Piše: M. A.
Foto: AFP
2001. (Foto: AFP)
S obzirom na to da je sve izvjesniji kraj političke karijere njemačke kancelarke Angele Merkel, kroz fotografije pogledajte neke od najznačajnijih trenutaka iz života ove njemačke političarke koja spada u red najutjecajnijih žena svih vremena.

Kako su jučer najprije objavili njemački mediji, trenutna kancelarka Njemačke Angela Merkel neće se više kandidirati za ovu poziciju.

Nakon što je njena Kršćansko-demokratska unija (CDU) doživjela debakl na nedavno okončanim izborima, Angela Merkel obznanila je svojim stranačkim kolegama da se neće više kandidirati za poziciju kancelarke, ali ni za predsjednicu CDU-a.

Angela Merkel je rođena 1954. godine u Hamburgu i to u porodici luteranskog svećenika i učiteljice engleskog i latinskog jezika. Ima brata Marcusa i sestru Irene.

Završila je studije iz oblasti fizike 1978. godine, a 1986. je i doktorirala iz iste oblasti. U politiku je ušla neposredno nakon pada Berlinskog zida učlanjenjem u tadašnji Demokratski pokret. Godine 1990. izabrana je na mjesto zastupnice u Bendestagu, a uskoro je napredovala do pozicije ministrice u vladi Helmutha Kohla.

Godine 2000. zasjeda na čelo CDU-a, a funkciju Kancelarke Savezne Republike Njemačke dobila je 2005. godine koju obnaša i danas, a mandat joj ističe 2021. godine.