Svijet
0

Kardinal Tauran o katoličko-islamskom forumu

FENA
Dijalog treba imati i konkretne učinke – rekao je kardinal Jean Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, objašnjavajući svrhu Katoličko-muslimanskoga foruma, koji je na programu u studenome u Rimu.

Na njemu će sudjelovati 24 katolička i 24 muslimanska izaslanika. Ovi posljednji bit će predstavnici 138 uglednih muslimana koji su potpisali pismo upućeno Svetome Ocu i poglavarima kršćanskih Crkvi u listopadu prošle godine. Posljednjega dana sastanka, sudionike će primiti papa Benedikt XVI. Forum je organiziran tijekom nedavnoga susreta u Vatikanu između 5 muslimanskih vođa i izaslanstva koje je predvodio kardinal Tauran.

Osvrnuvši se u razgovoru za Radio Vatikan na taj susret, kardinal je istaknuo da je on bio vrlo srdačan, te kako je utvrđeno da međureligijski dijalog treba imati konkretan vidik. Stoga smo pomislili na ustanovljenje Kršćansko-muslimanskoga foruma, strukture za dijalog koja je uvijek otvorena, i koja će nam omogućiti ne samo redovne susrete, nego i, ako ustreba, biti uvijek raspoloživi odmah riješiti neko nerazumijevanje ili krizu.

Riječ je, dakle, o stvarnoj suradnji, koja je izraz boljega ozračja - primijetio je kardinal te istaknuo veliku važnost škole. Mislim na obrazovanje temeljeno na poučavanju povijesti i religije. Škola je vrlo važna jer, s jedne strane imamo crkvu, s druge džamiju, a u sredini je škola u kojoj mladi uče živjeti zajedno i proći zajedno dio puta - kazao je na koncu kardinal Tauran.