Svijet
0

Kardinal Tauran čestitao budistima blagdan

FENA
Kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog budistima je čestitao vjerski blagdan Vesakh, javlja KTA.

Zahvalni upravitelji Zemlje, kršćani i budisti, moraju se brinuti za planet, piše kardinal u poruci budistima, koji na blagdan Vesakha slave rođenje, prosvjetljenje i preminuće Bude.

Kardinal sa zadovoljstvom spominje "pozitivne odnose između katolika i budista", a uvjeren je kako se može učvrstiti i produbiti uzajamno razumijevanje za izgradnju boljega svijeta za čitavu ljudsku obitelj. Iskustvo uči, istaknuo je Predsjednik Papinskoga vijeća za međuvjerski dijalog, kako dijalog omogućuje sve hrabrije približavanje drugima kako bi se sučelili s izazovima i teškoćama koje mogu iskrsnuti.

Među tim izazovima je zacijelo zaštita okoliša, koji nam je Bog stvoritelj dao da u njemu kreativno i odgovorno prebivamo – stoji u kardinalovoj poruci. Kardinal podsjeća u poruci kako brojne vlade, nevladine organizacije, multinacionalne tvrtke i zavodi za istraživanje, priznajući etičke vidike društvenoga i gospodarskoga razvoja, ulažu financijska sredstva i razmjenjuju spoznaje o biološkoj različitosti, klimatskim promjenama i očuvanju okoliša. Vjerski vođe također pridonose javnoj raspravi da pohlepa pojedinaca ili posebnih skupina ne kompromitira poduzete napore.

Možemo li mi, kršćani i budisti, praktički učiniti nešto? – pita se kardinal, spominjući štednju električne energije, suzbijanje bezobzirnoga uništavanja biljaka i životinja te zaštitu vodnih zaliha. Kardinal je zaključio svoju poruku pozivom da "zajedno budemo nositelji nade za čišći, sigurniji i skladniji svijet".