Zlostavljanje djece u Irskoj
0

Kardinal se izvinio porodicama i žrtvama nasilja

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Lider irske katoličke crkve kardinal Šon Brejdi izrazio je duboko žaljenje i posramljenost zbog rasprostranjene pojave da sveštenici seksualno zlostavljaju djecu.

Kardinal Brejdi uputio je izvinjenje porodicama i žrtvama nasilja, te zbog načina na koji je crkva prikrila zlostavljanja, koja su se događala u Dablinu.

On je izvinjenje uputio nakon što je juče objavljen zvaničan izvještaj irske vlade u kojem se navodi da je zlostavljanje bilo prisutno tokom više decenija i da je crkva sistematski prikrivala skandal.

U izvještaju se ističe da je crkva sopstvenu reputaciju stavila ispred dobrobiti djece.

Izvještaj istražne komisije u dablinskoj katoličkoj nadbiskupiji pokriva period od 1975. godine do 2004. godine.

Istražitelji, koje je imenovala Vlada sa zadatkom da ispitaju zlostavljanja djece, optužili su državne zvaničnike da su pomagali u prikrivanju.

Slični skandali prikrivanja optužbi potresli su Katoličku crkvu u drugim zemljama, naročito u SAD. Sedam biskupija proglasilo je bankrot da bi se zaštitilo od tužbi koje su protiv njih podnijeli oštećeni.

Papa Benedikt Šesnaesti osudio je seksualno zlostavljanje unutar crkve i rekao da "nastrane sveštenike treba izvesti pred lice pravde". On se sastao sa zlostavljanima tokom posjete SAD.

Zlostavljanja su prijavljena još u Australiji, Austriji, Britaniji, Kanadi, Francuskoj i Poljskoj.