Preinačena odluka
2

Kardinal Pell koji je bio optužen za zlostavljanje djece pušten iz zatvora

N. V.
Foto: AFP
Foto: AFP
Kardinal George Pell pušten je iz zatvora nakon što je Visoki sud u Australiji jednoglasno poništio ranije donesenu osuđujuću presudu u kojoj se tereti za zlostavljanje djece i nepristojno ponašanje s djetetom.

Nakon što je muškarac u 30-im godinama prišao policiji tvrdeći da ga je Pell sredinom 1990-ih zlostavljao kao dijete počela je petogodišnja borba glavne sutkinje Susan Kiefel. U to vrijeme, kada je Pell osumnjičen i kada mu je suđeno, bio je najviši katolički dužnosnik koji je ikad javno optuživan za kaznena djela seksualnog zlostavljanja djece.

Pell je optužbe oštro negirao i odbacio u policijskom izvještaju, ali je ipak 2018. godine bio osuđen. Ovu jednoglasnu presudu iz 2018. godine potvrdio je i Žalbeni sud savezne države Victorije, a Visoki sud danas je ipak naredio da se donesu oslobađajuće presude, to je i obrazložio riječima da bi "trebali imati sumnju i u krivicu podnositelja zahtjeva za svako krivično djelo za koje je Pell osuđen".

Pell je već pušten iz zatvora Barwon u kojem je služio kaznu, a kardinalovo ime bit će uklonjeno i iz australskog registra prestupnika u seksualnom nasilju nad djecom.

Po izlasku iz zatvora Pell je prokomentarisao da nije kriv, ali da ne želi da ova oslobađajuća presuda pojača bol i ogorčenost mnogih koji se tako osjećaju.