{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kardinal Barragan o matičnim stanicama

F
10.1.2007. u 10:09
0
0
Kardinal Barragan o matičnim stanicama
0
Kardinal Barragan o matičnim stanicama
Foto: Reuters
Kardinal Javier Lozano Barragán, predsjednik Papinskoga vijeća za pastoral zdravstva izrazio je veliko zadovoljstvo zbog važnoga otkrića o matičnim stanicama, javlja KTA.
Kada je riječ o bilo kakvoj transplantaciji načela su jasna ona ne treba stvarati veliku nepriliku, nenadmašivu štetu, a onaj tko ju prima da ju može primiti bez opasnosti i s pozitivnim ishodo, izjavio je kardinal.

Također je izjavio: "Ako se uzimanjem amnijske tekućine ne stavlja u teškoću i opasnost darovatelja, i ako se može staviti u epruvetu ili u organizam primatelja, a to na medicinskoj razini ne prouzrokuje negativnu posljedicu, onda mislim da ne postoji problem."

"Budući da ja nisam naučnik niti sam stručnjak za genetiku i embriologiju, ovo govorim s dužnom mjerom opreza. Ako se poštuje načelo koje smo uvijek imali da se ne škodi, ne sudi ili osuđuje, mislim da nema etičkih problema. Etičkoga problema nije bilo s odraslim matičnim stanicama, dok je bilo s embrijskim, jer se uništavao embrij", istaknuo je kardinal.

Na primjedbu novinara kako poštujući iznesena načela nema zapreke za uporabu matičnih stanica, kardinal je kazao kako se bez tačnog i detaljnog poznavanja problema ne osjeća davati takve općenite tvrdnje, jer nije naučnik da može vidjeti dokle sežu primarni, a dokle sporedni učinci ovoga problema.

"Radije prepuštam ovo pitanje naučnim stručnjacima, strukovnim liječnicima, profesorima, koji se posvećuju tom problemu. U prvi mah, po onome što smo čuli, ne bi trebalo biti prepreka. Želim se povjeriti sudu osoba kompetentnih u ovim znanostima, istaknuo je kardinal i dodao kako je Gospodin u Knjizi postanka rekao čovjeku, kad ga je postavio na zemlju, da vlada ne kao apsolutni gospodar, nego kao gospodin, odnosno da čini tako da zemlja i sve stvoreno napreduje, a ne da nazaduje. Dakle, sve ono što je istinski napredak, što izgrađuje čovjeka u njegovoj slojevitosti, trebamo reći da je dobro."

"A koji je najjednostavniji pojam dobra?", zapitao je kardinal. "Dobro je ono što nam odgovara, ne egoistički, nego nam odgovara jer smo bića u razvoju, koja se neprestano izgrađuju. Dobro je ono što nam pomaže da se izgrađujemo. Zlo je ono što nas uništava, zaključio je kardinal."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: