{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžiću rok još dvije sedmice

F
23.4.2009. u 16:02
0
0
Karadžiću rok još dvije sedmice
0
Karadžiću rok još dvije sedmice
Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je Radovanu Karadžiću još dvije sedmice za podnošenje zahtjeva za odbacivanje optužnice i obustavljanje procesa protiv njega.
Karadžić je u srijedu, podneskom sudskom vijeću, zatažio dodatno vrijeme za pripremu zahtjeva za odbacivanje optužnice koji će, kako je najavio, zasnovati na tvrdnjama da mu je 1996. godine tadašnji američki izaslanik za Balkan Richard Holbrooke garantovao imunitet pred Tribunalom.

On je obavjestio sudsko vijeće i da je od američkih vlasti dobio dokument kojim se potvrđuje da je 1996. skolopio sporazum s Holbrookeom kojim mu je, navodno, garantovan imunitet od Haškog suda.

U podnesku upućenom sudskom vijeću Karadžić je naveo da je "od Vlade SAD-a 15. aprila dobio dokument koji podržava njegovu tvrdnju da je taj sporazum postojao", kao i dozvolu američkih vlasti da taj dokument uvrsti u svoj zahtjev za odbacivanje haške optužnice protiv njega.

Karadžić od prvog pojavljivanja pred Tribunalom, jula prošle godine, tvrdi da mu je Holbrooke, u ime SAD-a i UN-a, jula 1996. garantovao imunitet pred Haškim sudom, ako se povuče iz javnog i političkog života.

On tvrdi i da je Holbrooke taj sporazum postigao s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, na sastanku u Beogradu, 18./19. jula 1996.

Karadžić je optužen za genocid i druge zločine nad muslimanima i Hrvatima u BiH 1992-1995. Uhapšen je 21. jula prošle godine u Beogradu, poslije 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Haškom sudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: