Tribunal u Haagu
0

Karadžiću odbijena "moralna žalba"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudsko vijeće Tribunala u Haagu odbilo je žalbu Radovana Karadžića kojom je nastojao osporiti legitimitet ovog suda ističući kako ne postoje pravni osnovi za njegovo formiranje.

“Sudsko vijeće želi naglasiti optuženom, ponovno, da bi njegova nastojanja bila najbolje upotrijebljena u pripremi za nastavak suđenja umjesto podnošenja žalbi iz ‘moralnih razloga’, za koje unaprijed zna da neće biti prihvaćene”, stoji u odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), prenio je BIRN.

Karadžić je 30. novembra ove godine podnio zahtjev u kojem navodi da je njegova “moralna dužnost pred svekolikom javnošću i istorijom” da ospori legitimitet MKSJ-a zbog činjenice da je Tribunal formiran aktom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), koje “nije imalo ovlasti za formiranje suda”.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant oružanih snaga RS-a, tereti se za genocid počinjen u Srebrenici i u još 10 bosanskohercegovačkih gradova, za niz zločina počinjenih u 27 bh. općina, te kampanju “granatiranja i snajperisanja” Sarajeva.

Suđenje Karadžiću je počelo 26. oktobra ove godine, kada je Tužilaštvo iznijelo uvodnu riječ, a nastavak je zakazan za 1. mart 2010.

Prema mišljenju Sudskog vijeća MKSJ-a, pitanje legitimiteta Haškog tribunala riješeno je 1995. godine u slučaju protiv Duška Tadića, kada je Apelaciono vijeće donijelo odluku prema kojoj je formiranje Tribunala “u potpunosti u nadležnosti Vijeća sigurnosti UN-a”.

Tadić, bivši predsjednik lokalnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) u Kozarcu, općina Prijedor, osuđen je2000. godine na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na području Prijedora. Trenutno se nalazi u Njemačkoj na izdržavanju kazne.

“U predmetu protiv Tadića, Apelaciono vijeće je također odbilo argument da Vijeće sigurnosti UN-a, koje ne posjeduje sudsku vlast, ne može formirati pomoćni organ koji posjeduje takvu vlast. Naprotiv, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Vijeće sigurnosti UN-a formiralo Tribunal u skladu sa svojim principima održavanja međunarodnog mira i sigurnosti”, stoji u odluci Tribunala.

MKSJ je osnovan rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 25. maja 1993. godine radi procesuiranja ratnih zločina počinjenih na teritoriji zemalja bivše Jugoslavije.