"Russia Today"
0

Karadžiću odbijen zahtjev za telefonski intervju

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od predsjednika Haškog tribunala da ukine odluku Sekretarijata kojom mu nije omogućen telefonski kontakt sa novinarkom televizijskog kanala na engleskom jeziku "Russia Today", Tatianom Bočkarevom, javlja dopisnik Srne iz Haga.

U podnesku se podsjeća da je 7. avgusta Karadžić zatražio da mu se omogući razgovar sa novinarkom "Russia Today", odakle su dostavljena i pitanja na koja je trebao da odgovori, ali je sekretar deset dana kasnije taj zahtjev odbio i naložio da se komunikacija obavi pisanim putem.

Sekretar John Hocking je kao razlog za ovakvu odluku naveo "strah da bi mogle biti objavljenje povjerljive informacije“.  

Karadžić je zatim predložio da se njegov razgovor snimi, te da ga sekretar presluša prije emitovanja na televiziji, ali je i taj prijedlog odbijen. 

Kao razlog je navedena činjenica da u pritvorsku jedinicu ne smiju da se unose sredstva za snimanje, te da bi sekretaru "preslušavanje intervjua oduzelo previše vremena". 

U svom podnesku, Karadžić je podsjetio sekretara da advokati optuženih svakodnevno ulaze u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu sa svojim laptopima, koji imaju ugrađene kamere, što znači da nije tačno da se tamo ne unose sredstava za snimanje. 

Obrazloženje prema kojem bi sekretar potrošio suviše vremena na preslušavanje, prema Karadžiću, nema nikakvog osnova, jer je pripremljeno svega sedam pitanja, na koje on, kako navodi, ne bi odgovarao duže od pet do deset minuta.