ICTY
0

Karadžiću odbijen telefonski intervju

FENA
Haški sud (ICTY) odbio je zahtjev haškog optuženika Radovana Karadžića da mu se omogući telefonski intervju s holandskom novinarkom Zvezdanom Vukojević i odlučio da to može uraditi samo prepiskom, saopćio je ICTY.

Odbijajući taj zahtjev, potpredsjednik Haškog suda O-gon Kwon potvrdio je u utorak odluku Sekretarijata da Karadžić može s novinarkom komunicirati pisanim putem, "s obzirom na to da bi u telefonskom razgovoru postojao rizik da bude objelodanjen identitet zaštićenih svjedoka ili informacija koje se pred sudom vode kao povjerljive".

Sredinom februara sudac Kwon je Karadžiću dozvolio da s novinarkom holandskog lista "Revu" može kontaktirati "na daljinu - pisanom prepiskom, telefonom ili na drugi način koji sudski sekretarijat smatra primjerenim" – što je presedan u historiji ICTY-a koji nikada nije dozvolio optuženima kontakte s medijima.

Sekretarijat je međutim sredinom marta obavijestio Karadžića da s novinarkom Vukojević može kontaktirati samo u pisanom obliku. Karadžić je tada zatražio da sudac Kwon preinači odluku Sekretarijata i dozvoli mu da s novinarkom razgovara telefonom.

Bivši predsjednik RS-a je u oktobru prošle godine zatražio kontakt s novinarkom Vukojević kako bi javno odgovorio na "demonizaciju" u medijima kojoj su ga, kako tvrdi, godinama izlagali haško tužilaštvo, Amerika i njen bivši izaslanik za Balkan Richard Holbrooke, prenio je Tanjug.

Karadžić je optužen za genocid i druge zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini u razdoblju 1992.-1995. Uhapšen je 21. jula prošle godine u Beogradu nakon 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Haškom sudu.