{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžiću nije zajamčen oprost od haškog progona

F
29.8.2008. u 15:58
0
4
Karadžiću nije zajamčen oprost od haškog progona
0
Karadžiću nije zajamčen oprost od haškog progona
Američki diplomat Richard Holbrooke izjavio je u intervjuu za beogradski dnevnik "Press" od petka da se na haaškog optuženika Radovana Karadžića provodio pritisak da se nakon usvajanja Daytonskog sporazuma povuče iz politike, ali da mu nikada nije zajamčeno da mu se neće suditi pred Haaškim sudom.
"Tvrdnja da sam Radovanu Karadžiću obećao slobodu ako se povuče iz političkog života je laž jednog očajnog čovjeka koji je najzad dospio pred lice pravde. Prije dvije ili tri godine vidio sam neki papir s mojim falsificiranim potpisom i od srca sam se nasmijao! I danas se mogu samo nasmijati. Posredstvom Slobodana Miloševića 1996. godine na Karadžića se provodio pritisak da se zauvijek povuče iz političkog života, ali nikada nije moglo biti ni pomisli da mu se jamči sloboda. Poslije toga je iskonstruirana priča kako su mu SAD navodno obećale zaštitu od Haga. To je laž na koju se više ne želim osvrtati. Siguran sam da će tijekom suđenja izreći još mnogo laži", kazao je Holbrooke, dodajući da se s Karadžićem sastao samo jednom, u rujnu 1995. godine u rezidenciji srbijanske Vlade nedaleko od Beograda.

Holbrooke kaže da su se on, general Wesley Clark i Christopher Hill tada sastali s Karadžićem, Ratkom Mladićem i Slobodanom Miloševićem, te da su se Mladić i Karadžić pokušali rukovati s njim, ali da on "nije želio pružiti ruku takvim zločincima".

"Na samom početku sastanka Karadžić je pravio probleme, vikao i prijetio, ali sam mu rekao da ćemo, ukoliko tako nastavi, odmah otići, a napadi NATO zrakoplovstva na srpske položaje u Bosni bit će još žešći. Milošević ga je ubrzo smirio. Tada smo, poslije deset sati mučnog razgovora, postigli dogovor o prestanku opsade Sarajeva", kazao je Holbrooke.

Holbrooke je ponovio da Karadžiću "želi sve najgore", te da mu je žao da u Haagu nema smrtne kazne, ali da je siguran da će iza rešetaka ostati do kraja života, čime će pravda biti zadovoljena, kao i da će - ako bude u prilici - pridonijeti tome da Karadžić više nikad ne izađe iz zatvora.

"Karadžić nije jedini krivac za rat, ali je bio najgori od svih srpskih ekstremista. On je zlo u ljudskom obliku! To je čovjek koji je odgovoran za smrt nekoliko tisuća nevinih ljudi. On je mnogo gori od Ratka Mladića, jer je vjerovao da su Srbi superiorna nacija koja mora istrijebiti muslimane! Mladić je bio surovi izvršitelj, klasični ubojica. Nedavno sam u Njemačkoj rekao da bi Karadžić, da je kojim slučajem živio u Hitlerovo vrijeme, bio dobar nacist, i to je istina", kazao je Holbrooke, dodajući da je uhićenje Karadžića srušilo i posljednju nadu ekstremista u Srbiji da je moguće ostvarenje suludog sna o "velikoj Srbiji", a da će poraz nacionalista biti konačan kad bude uhićen i Mladić.

Prema Holbrookeovim riječima, pred Srbijom su sada dvije važne zadaće, prvo uhititi Mladića, a drugo mora se pomiriti s činjenicom da je Kosovo danas susjedna država, nakon čega na Balkanu više neće biti tenzija i cijela se regija može nadati boljoj budućnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: