Haški tribunal
0

Karadžiću dozvoljeni novi transkripti

SRNA
Sudsko vijeće Haškog tribunala prihvatilo je zahtjev Radovana Karadžića i naložilo Tužilaštvu da optuženom dostavi sve transkripte ili izvještaje sa susreta bivšeg glavnog haškog tužioca Louis Arbour i američkog generala Wesleya Clarka, koji je navodno govorio o postojanju sporazuma o imunitetu bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Karadžić se u zahtjevu pozvao na intervju sa bivšim portparolom Tužilaštva Florance Hartmann od 11. oktobra 2007. godine datom on-line časopisu "Evropski kurir" u kojem je jedan od urednika i bivši ambasador BiH pri UN Muhamed Šaćirbej.

Kako je danas objavljeno u Hagu, Tužilaštvu je istovremeno naloženo da potvrdi da su optuženom objelodanjeni svi transkripti intervjua između tužioca i bivšeg predsjednika RS Biljane Plavšić, kao i transkipti njenih svjedočenja pred Tribunalom.

Karadžić je u zahtjevu precizirao da traži da mu se dostave "sve izjave, izvještaji ili intervjui Plavšićeve u kojima je ona bila pitana ili je govorila o postojanju sporazuma, prema kojem se, optuženi nikada neće pojaviti u Hagu, ili o okolnostima u kojima je on u julu 1996. godine podnio ostavku".

"Gospođa Plavšić je potpisnik sporazuma koji je bio rezultat pregovora i poznato je da ju je Tužilaštvo intervjuisalo", naveo je Karadžić u zahtjevu.

Sudsko vijeće odbilo je Karadžićev zahtjev da o trošku Tribunala u pritvorskoj jedinici intervjuiše nekadašnjeg ministra inostranih poslova RS Aleksu Buhu.

Karadžić je u zahtjevu naveo da je Buha njegov "ključni svjedok", jer je on 18. i 19. jula prisustvovao pregovorima između predstavnika RS i američkog diplomate Richarda Holbrooka, koji su doveli do sporazuma o imunitetu.

Sekretarijat Tribunala je taj zahtjev odbio navodeći da "u ovoj fazi postupka ne plaća putne troškove potencijalnih svjedoka", što ne znači da je odbijen zahtjev da se Buha intervjuiše, a sudsko vijeće je taj stav podržalo.

Radovan Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i 11 drugih opština u BiH od 1992. do 1995. godine.