{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžiću dozvoljen uvid u sudske naloge za pretres

F
29.8.2008. u 14:15
0
2
Karadžiću dozvoljen uvid u sudske naloge za pretres
0
Karadžiću dozvoljen uvid u sudske naloge za pretres
Haški sud je saopćio u petak kako je po zahtjevu Radovana Karadžića da mu se dostave kopije svih naloga za pretres koji su izdani u njegovom slučaju dozvolio da tri naloga budu dostupna javnosti.
U obrazloženju odluke ICTY navodi da se Tužilaštvo nije usprotivilo da javnosti budu dostupni sudski nalozi za pretres, od kojih su dva izdana 24. februara 1998., a treći 11. septembra 2003. godine, jer smatra kako je u interesu pravde da oni ne budu i dalje zapečaćeni.

U podnesku od 6. augusta, Karadžić je zatražio da mu se dostave kopije svih sudskih naloga za pretres koji su povezani s njegovim slučajem, uključujući datum njihovog izdavanja, lokacijama i imenima osoba čija imovina će biti pretražena.

Karadžić je također u drugom podnesku s istim datumom od Haškog suda zatražio da mu se dostave kopije o nalozima koje je taj sud izdao o zamrzavanju imovine, prenio je Tanjug.

Tribunal je takav zahtjev Karadžića ocijenio spornim, jer "nijedan organ" ICTY-a nije izdao takav nalog, pozivajući se i na obrazloženje Tužilaštva koje tvrdi da "nema saznanja" o bilo kakvoj naredbi o zamrzavanju imovine izdanoj u slučaju Karadžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: