|

Karadžiću će biti dodijeljen branilac

Karadžiću će biti dodijeljen branilac
0
S
Sarajevo-x.com
5.11.2009. u 16:18
22
komentara
0

dijeljenja
Karadžiću će biti dodijeljen branilac Foto: AFP/Pool
Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku prema kojoj optuženiku Radovanu Karadžiću dodjeljuje branioca koji će zastupati njegove interese na suđenju.
Također je odlučeno da će braniocu biti dat rok od tri i po mjeseca da se pripremi za suđenje. Time će ovaj sudski proces svoj nastavak dobiti 1. marta 2010., saopšteno je iz Haškog suda.

Suđenje Karadžiću je počelo 26. oktobra 2009., ali je on odbijao da se pojavi u sudnici, tvrdeći da nije imao dovoljno vremena da pripremi odbranu.

Sudsko vijeće ga je četiri puta upozorilo da bi mu mogao biti dodijeljen pravni savjetnik ili da bi se suđenje moglo nastaviti bez njega.

Optuženiku, koji je odlučio sam da se brani, ipak je dodijeljen savjetnik.

"Ni od jednog branioca, čak ni najiskusnijeg i najefikasnijeg, se razumno ne bi moglo očekivati da pomaže optuženom i na taj način sudski proces, bez dovoljno vremena za pripremu. Zbog toga će biti potrebno odgoditi nekoliko mjeseci prije nastavka suđenja. (...) Jasno je da je slučaj obiman i da će branilac imati više hiljada dokumenata da pročita, kako bi mogao pravilno ispitati svjedoke Tužilaštva", smatra Sudsko vijeće.

Odluka Sudskog vijeća da imenuje branioca proizašla je iz zaključka da je Karadžić "suštinski i uporno" ometao pravilno i ekspeditivno provođenje ovog suđenja, odbijajući da prisustvuje ročištima dok se ne bude "smatrao spremnim".

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant oružanih snaga, optužen je pred Međunarodnik krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na području BiH između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u Srbiji u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo 26. oktobra ove godine.

Do sada je na dva ročišta Tužilaštvo iznijelo uvodnu riječ, čemu optuženi nije prisustvovao, tvrdeći da će odbijati da se pojavi na suđenju sve dok ne bude spreman za odbranu. U zahtjevu koji je poslao Sudu prije početka suđenja - a koji je sud odbio - Karadžić je tražio da mu se odobri deset mjeseci za pripremu odbrane.

Nakon iznošenja uvodne riječi Tužilaštva, 3. novembra održana je statusna konferencija na kojoj je optužba iznijela moguće opcije za nastavak suđenja ukoliko Karadžić nastavi sa "bojkotom". Među prijedlozima su bili imenovanje branioca, kao i suđenje u odsustvu optuženog.

Od prvog pojavljivanja pred Sudom Karadžić je insistirao da se brani sam, jer je on jedini koji može razumjeti "komplikovano faktičko stanje" koje je vladalo tokom rata u BiH.

"S obzirom na osnovno pravo na samozastupanje optuženi će nastaviti da se sam brani tako što će se baviti dnevnim pitanjima koja se pojave, poput slanja podnesaka i odgovora, i daljim pripremanjem za suđenje", navodi se u odluci Vijeća.

Međutim, Vijeće ističe da će Karadžić izgubiti svoje pravo na samozastupanje ukoliko u martu 2010. godine nastavi da odsustvuje sa suđenja, ili na bilo koji način bude ometao postupak. U tom slučaju postavljeni branilac će ga zastupati pred Sudom.

"Sudsko vijeće ohrabruje optuženog da razgovara o odbrani i u potpunosti sarađuje sa postavljenim braniocem, kako bi najbolje mogli iskoristiti vrijeme koje im je ostavljeno za pripremu", stoji u odluci.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...