Svijet
0

Karadžićeva porodica ne dolazi u Haag

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Članovi porodice i pravni savjetnici Radovana Karadžića neće sutra u Haškom tribunalu prisustvovati njegovom izjašnjavanju o krivici.

Karadžićev brat Luka, rekao je danas u telefonskoj izjavi Tanjugovom izvještaču u Haagu da članovi porodice, "još nisu dobili shengen vize", tako da neće moći da prisustvuju Karadžićevom ponovnom pojavljivanju pred pretresnim sudijom.

Prema riječima Luke Karadžića, članovi porodice se nadaju da bi u pritvorskoj jedinici mogli da ga posjeti početkom septembra.

Karadžićevoj porodici pasoši su odlukom visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčeka vraćeni 30. jula, istog dana kada je, poslije 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, on isporučen Tribunalu u Hagu i smješten u pritvorsku jedinicu.

I pravni savjetnici bivšeg predsjednika RS, Goran Petronijević i Svetozar Vujačić, neće sutra biti u Haagu.

Petronijević je u izjavi Tanjugu objasnio da se Karadžić sutra neće izjašnjavati o krivici, već da će sačekati da dobije novu optužnicu po kojoj će mu se suditi.

Karadžić će sutra biti pozvan da se pred pretresnim sudijom Janom Bonomyem izjasni da li je kriv za genocid i druge ratne zločine u BiH, za koje je ga tereti optužnica iz 2000. godine.