Odobrenje SAD-a
0

Karadžićeva odbrana može razgovarati s Butlerom

FENA
Vlasti Sjedinjenih Država odobrile su odbrani Radovana Karadžića da razgovara s još jednim američkim diplomatom o sastanku na kojem je po tvrdnji bivšeg predsjednika Republike Srpske u ljeto 1996. godine postignut sporazum sa SAD-om o imunitetu pred Haškim sudom (ICTY).

Karadžić je pred ICTY-em optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 općina u BiH, za progon i druge zločine, uključujući i uzimanje stranih talaca.

U podnesku objavljenom u srijedu u Haagu odbrana navodi kako je dobila dozvolu da sljedeće sedmice intervjuišeLawrencea Butlera.

Butler je, kako piše u zahtjevu, u julu 1996. kao otpravnik poslova u Ambasadi SAD-a u Beogradu prisustvovao razgovorima američkog izaslanika Richarda Hoolbrookea s bivšim predsjednikom Srbije i SRJ Slobodanom Miloševićem.

Prema odbrani, u tim razgovorima je 18. i 19. jula 1996. godine postignut sporazum po kojem je SAD garantirao Karadžiću imunitet od ICTY-a ako se povuče sa čela RS-a, Srpske demokratske stranke i iz javnog života.

"U dokumentu koje su Sjedinjene Države 5. maja ove godine dostavile Karadžiću Butler veoma detaljno opisuje diskusiju vođenu neposredno nakon sastanka s Jovicom Stanišićem (tadašnjim šefom Službe državne sigurnosti Srbije), koji se tek bio vratio (s Pala) sa sporazumom koji je potpisao Karadžić", precizira odbrana u zahtjevu.

O prisustvu i ulozi Butlera na sastancima Holbrookea i Miloševića, Karadžićeva odbrana je saznala iz razgovora s drugim američkim diplomatom, Richardom Goldbergom, obavljenim sredinom aprila. Goldberg je također prisustvovao susretima Holbrookea s Miloševićem.

Karadžićeva odbrana navodi i da joj vlasti SAD-a do sada nisu dostavile "nijednu bilješku, izvještaj ili memorandum o razgovorima na tom sastanku", uprkos tome što je sastanku prisustvovalo "sedam predstavnika američke vlade".

"Prisustvo bar trojice američkih predstavnika bilo je isključivo u cilju podnošenja izvještaja Vijeću za nacionalnu sigurnost, ministru odbrane i Združenom generalštabu oružanih snaga SAD-a o tome šta se dogodilo na sastanku", tvrdi odbrana, koja od američke administracije traži te izvještaje.

Službeni Washington, kako se navodi u zahtjevu, obavijestio je 6. maja Karadžićevu odbranu da je okončano traganje za tim dokumentima i da oni nisu nađeni, a odbrana je sutradan zatražila da vlasti SAD-a "malo bolje potraže te dokumente s obzirom na to kako je nezamislivo da nikakav izvještaj o tome sastanku nije podnesen".

Vlasti SAD-a su do sada Karadžićevoj odbrani dostavile najmanje šest dokumenata o sastancima Holbrookea i Miloševića.

Odbrana je ranije objelodanila da je "od vlade SAD-a 15. aprila dobila važan dokument koji podržava Karadžićevu tvrdnju da je sporazum o imunitetu postojao".

Iz zahtjeva proizlazi da je taj "važan dokument" diplomatska depeša koju je 22. jula 1996. State Dpartmentu uputio tadašnji američki ambasador u BiH John Menzies.

Saznanja iz tih dokumenata i razgovora s američkim diplomatima Karadžić namjerava upotrijebiti u zahtjevu za odbacivanje optužnice i obustavu postupka, koji će zasnovati na tvrdnji da mu je Holbrooke garantirao imunitet.

Sudsko vijeće predsjedavajućeg suca Iaina Bonomyja već je međutim odlučilo da čak i da sporazum s Holbrookeom postoji – navodni Karadžićev imunitet pred ICTY-em nema nikakvu važnost, već da bi samo mogao biti uzet u obzir pri eventualnom određivanju kazne.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula prošle godine, a u Haag je prebačen devet dana kasnije. U prvom pojavljivanju pred ICTY-em odbio je da se izjasni o krivici, nakon čega je sudac Bonomy u spis, u skladu s pravilima, uveo kako je optuženi izjavio da nije kriv.