{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžićev savjetnik predaje podnesak za odbacivanje optužnice

S
24.5.2009. u 10:35
0
0
Karadžićev savjetnik predaje podnesak za odbacivanje optužnice
0
Karadžićev savjetnik predaje podnesak za odbacivanje optužnice
Foto: Reuters
Pravni savjetnik haškog optuženika Radovana Karadžića, američki advokat Piter Robinson predaće sutra Haškom tribunalu podnesak za odbacivanje optužnice zasnovan na sporazumu Karadžića sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom, javio je dopisnik Srne iz Haga.
Robinson je naglasio da će podnesak otkriti dokaze dobijene od Vlade SAD i dokaze iz istrage tima odbrane, kojima se utvrđuje da je Holbruk obećao Karadžiću da mu neće biti suđeno u Haškom tribunalu ukoliko se povuče iz političkog života.

Robinson je nedavno najavio da će se sutra poslijepodne obratiti novinarama ispred zgrade Tribunala.

U međuvremenu, Karadžić se obratio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu, tražeći da njegovoj odbrani budu dostavljeni svi materijali koji se odnose na njegov sporazum sa Holbrukom, naglašavajući da je Holbrukovo obećanje obavezujuće i za međunarodnu zajednicu.

"Ja sam ispunio svoj dio sporazuma i sada namjeravam da uvjerim Tribunal da i on mora da ispuni svoj dio. Sudsko vijeće smatra da sporazum nije obavezujući za Tribunal, a ja tvrdim da jeste, zato što je Holbruk djelovao sa jasnim autoritetom Savjeta bezbjednosti UN, tijela koje je osnovalo Tribunal", naveo je Karadžić u pismu Ban Ki Munu.

Sudsko vijeće Tribunala odobrilo je Karadžićevu molbu za dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva za izdavanje naloga ministru inostranih poslova Karlu Biltu da da intervju njegovom pravnom savjetniku.

Predsjedavajući sudskog vijeća Ian Bonomi izrazio je nadu da će intervju moći da bude obavljen prije statusne konferencije zakazane za 3. juni, na koju je pozvan i predstavnik švedske vlade.

Karadžić insistira na razgovoru sa Biltom, jer je on, u vrijeme sklapanja sporazuma sa Holbrukom, bio visoki predstavnik u BiH, a u svojoj knjizi je "detaljno pisao o svom neposrednom učešću u naporima međunarodne zajednice u 1996. da ubijede Karadžića da se povuče sa mjesta predsjednika RS i ne učestvuje na izborima".

Karadžić podsjeća da je u martu 1996. godine Bilt posjetio tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i prijetio da će iskoristiti sva svoja ovlaštenja po Rezoluciji 1022 da ponovo budu uvedene sankcije UN, ukoliko Karadžić ostane na mjestu predsjednika RS.

Ambasador Švedske u Holandiji je u pismu Karadžićevom savjetniku potvrdio Biltovu spremnost da se sastane s njim, iako, kako se navodi, smatra da Holbruk nije imao ovlašćenja da odobri bilo kakvu amnestiju.

Radovan Karadžić optužen je za genocid u Srebrenici i još 11 opština u BiH, za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Krajem prošle nedjelje, Tužilaštvo je predalo prijedlog četvrte izmijenjene optužnice, u kojem se, u dijelovima u kojima se govori o "mogućnosti da Karadžić predvidi da će se zločini dogoditi" riječi "možda" i "moguće" zamjenjuju riječju "vjerovatno".

U izmjenjenoj optužnici na 38 strana, ovakve izmjene su unesene na desetak mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: