Polemike oko suđenja
0

Karadžić: Želje, mogućnosti i realnost

BIRN
U iščekivanju početka suđenja Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu, brojne se polemike vode oko toga da li bi mu se moglo suditi u gradu za čiju ga opsadu i granatiranje Tužilaštvo smatra odgovornim.

Predstavnici žrtava u Bosni i Hercegovini žele vidjeti Radovana Karadžića pred Državnim sudom u Sarajevu. Analitičari i pravni stručnjaci kažu da bi to moglo donijeti smiraj žrtvama, ali plaše se da bi proces u BiH mogao predstavljati sigurnosni rizik, ne samo za zemlju nego za cijeli region.

Žrtave se podsjećaju na razočarenje suđenjem Slobodanu Miloševiću, dužinom trajanja procesa i time što nisu dočekali presudu, jer je umro nakon četiri godine suđenja.

“Mi bismo najviše voljeli kada bi on došao u Sarajevo jer je zločin počinjen u BiH. Ipak, znamo da naš sud ne bi mogao to uraditi, a daj Bože da i u Haagu mogu. Već smo vidjeli kako se on ponaša i kako ga sud tretira”, riječi su Eme Čekić iz Udruženja porodica nestalih općine Vogošća.

S druge strane, analitičari i pravni stručnjaci smatraju da bi suđenje Karadžiću u Sarajevu, pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, moglo uzrokovati probleme.

“Uzimajući u obzir krhkost mirovnih i političkih procesa u BiH, bilo bi razumnije da suđenje bude u Haagu”, kaže za Justice Report Andre de Hoogh, holandski profesor međunarodnog prava.

Predstavnici državnih pravosudnih institucija ne žele ulaziti u ocjenu vlastitih kapaciteta kada je riječ o mogućnosti procesuiranja Karadžića u Bosni i Hercegovini.

“Stav Tužilaštva BiH je da se visokopozicioniranim dužnosnicima treba suditi u Haagu. Ne želimo se detaljnije upuštati u procjene naših kapaciteta za suđenje optuženima kao što je Radovan Karadžić”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik ove institucije.

Ipak, bivši šef Tužilaštva Marinko Jurčević prošle je godine javno rekao da bi njegov ured bio spreman preuzeti optužnice protiv Karadžića i Ratka Mladića “ako bi trebalo”. Isto je rekla predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, koja ovaj put nije željela komentarisati mogućnost suđenja u BiH.